teren in arenda

 

Din 2014, proprietarii de terenuri agricole din judeţul Buzău şi din restul ţării vor fi stimulaţi să arendeze sau să vândă fermierilor activi suprafeţele nelucrate, caz în care vor primi subvenţia de la Uniunea Europeană şi un plus de 20% din acest sprijin. Acest lucru vine este ca o gură de oxigen pentru unii agricultori buzoieni care nu mai au banii necesari cultivării terenurilor sau nu au avut parte de vreun profit anii trecuţi din cauza vremii capricioase.

În general, proprietarii de ferme mici sunt persoane în vârstă care locuiesc la ţară. Există şi persoane care locuiesc la oraş şi care deţin teren în mediul rural şi primesc subvenţii fără să lucreze terenul. Tocmai din acest motiv, se intenţionează ca, de anul viitor, aceste persoane să fie stimulate să cedeze sau să arendeze terenul unui agricultor care chiar îl lucrează.

Potrivit propunerii comisarul european Dacian Cioloş, toate fermele mici, cu suprafeţe între 1,5 şi 5 hectare, ar putea primi, spre exemplu, 700 de euro pe fermă în fiecare an. Totodată, pe lângă această sumă proprietarii terenurilor vor mai primi şi un plus de încă 20% în fiecare an, cu condiţia să cedeze acele suprafeţe unui fermier activ.

Măsura va fi finanţată prin Programul European de Dezvoltare Rurală, din fonduri europene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here