asfaltare-drumuriDemarate în urmă cu doi ani, lucrările la Drumul Judeţean care face legătura între Sărata Monteoru şi Valea Sălciilor s-au împotmolit pe parcurs. Motivul? Aceeaşi veşnică problemă de care se lovesc mai toate investiţiile româneşti de infrastructură: lipsa banilor. Doar jumătate din acest drum turistic închis este asfaltat şi sunt şanse slabe pentru continuarea lucrărilor.

Conceput ca o legătură turistică între zona istorică  şi viticolă Dealu Mare, Mănăstirea Ciolanu şi Tabăra de Sculptură Măgura şi, mai departe, cu Valea Buzăului şi zona de nord a judeţului, drumul este, el însuşi, o atracţie turistică.
Construit pe un vechi drum forestier care traversează dealurile prin pădure de-a lungul a 14,7 kilometri, traseul turistic este de o frumuseţe sălbatică şi liniştitoare în acelaşi timp.
7 kilometri din cei 14,7 ai tronsonului Monteoru-Leiculeşti sunt deja asfaltaţi, restul de drum fiind balastat în mare parte sau pregătit pentru balastare. La Leiculeşti a fost construit un pod nou peste un curs de apă, apoi drumul intră pe drumul judeţean dintre Verneşti şi Tisău. Din păcate, lucrările au fost întrerupte în decembrie 2012 iar drumul rămâne închis circulaţiei publice.
„Lucrările au fost începute mai demult, au fost sistate în 2012 din lipsa fondurilor. Au fost introduse acum pe Programul Naţional de Dezvoltare şi urmează să primească finanţare. Am efectuat demersuri la Guvern, ne străduim să primim fonduri şi avem toate şansele, fiind o lucrare începută“, a declarat Laurenţiu Mihai Gavrilă, secretar general al Consiliului Judeţean Buzău.
Deoarece lucrarea a fost preluată în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Locală prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 28/2003, pentru anul acesta au fost aprobate deocamdată doar facturile de acoperire a lucrărilor deja executate în 2012 şi neachitate.
Pentru ca lucrarea să fie continuată, este nevoie de alţi bani. Destul de mulţi. Suma necesară pentru definitivarea lucrărilor ar fi de 32,4 milioane lei, bani pe care ar trebui să-i aloce Ministerul Dezvoltării şi Turismului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here