preistoricUn muzeu unic în România este pe cale să se construiască la Vernești. Reprezentanții Muzeului Județean vor realiza un sat întreg compus din locuințe preistorice, fiecare în parte fiind realizată până la cele mai mici detalii conform originalului. Totodată casele specifice fiecărei epoci din Preistorie vor fi „mobilate” cu obiecte descoperite de arheologii buzoieni.

Ultimele detalii privind construcția au fost stabilite în weekend, în cadrul sesiunii naționale de comunicări științifice

„Milenii tezaurizate. Creație și spiritualitate”, organizată la Poiana Pinului, alături de 30 de cercetători veniți din toată țara.

„Vom amenaja la Cârlomănești, Vernești, un muzeu în aer liber care va reconstitui un sat preistoric. Am făcut mai multe experimente, dar nu s-a putut până acum pentru că nu am putut cumpăra terenul. Între timp însă, Consiliul Județean a reușit să cumpere terenul în suprafață de 5000 de metri pătrați, care face parte din situl arheologic Dava de la Cârlomănești”, a declarat Sebastian Matei, directorul Muzeului Județean.

Stuf din Deltă, nuiele de alun și lut

Potrivit aceleiași surse, construirea satului va fi demarată în 2015 și va dura aproximativ patru ani. Prima casă va fi ridicată însă anul ­viitor. În total vor fi ridicate 10 case din perioade diferite și tehnici diferite: Epoca Pietrei, Epoca Bronzului, Epoca Fierului și Epoca Migrațiilor.

„Casele vor fi construite pe baza rămășițelor locuin­țelor descoperite de noi pe șantierele arheologice de la Pietroasele, Coțatcu, Năeni… Vorbim despre tehnici total diferite și, de aceea, am avut nevoie și de sfaturile colegilor noștri cercetători din alte județe. De exemplu, pentru realizarea unor case vom avea nevoie de nuiele de alun sau corn, pentru alta de stuf din Deltă sau lut de cea mai bună calitate. Munca la o singură locuință va dura aproximativ o lună de zile. Vom apela la sprijinul studenților, reprezen­tanți ai ONG-urilor, voluntari și, bineînțeles, vom avea și zilieri din sat”, a mai declarat directorul Muzeului Județean.

Un templu va fi atracția satului

Costul unei singure locuințe va fi de aproximativ 15.000 de lei, dar vor exista și excepții. Este vorba despre atracția satului: un templu a cărei construcții va necesita 50.000 de lei. „Acest templu este practic o copie realizată în baza descoperirilor pe care noi le-am făcut la Cârlomănești. Acolo a existat un astfel de templu, iar arhitectura lui este ceva mai complicată. De aceea vom avea nevoie și de sprijinul unui arhitect. Pe lângă locuințele propriu-zise, satul va cuprinde și anexe specifice acelei perioade: gropi de provizii, cuptoare de ars hrana, cuptoare de ars lutul, altare, locuri sacre. Vizitatorii vor avea posibilitatea să intre în locuințe să vadă cu ochii lor cum trăiau oamenii în acele vremuri”, a mai declarat Sebastian Matei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here