deseuri plasticDin aceasta saptamana avem o lege noua: a deseurilor. La initiativa Ministerului Mediului si Padurilor, in sedinta de Guvern de miercuri, Executivul a adoptat Legea privind regimul deseurilor. Legea instituie obligatia de a trata deseurile intr-o maniera care sa nu aiba efecte negative asupra mediului si a sanatatii populatiei, prin incurajarea punerii in aplicare a ierarhiei deseurilor si reducerea consumului de resurse.

Prin aceasta lege apar  notiuni noi cum ar fi : de incetare a statutului de deseu, prevenire si pregatire pentru reutilizare. O alta prevedere noua consta in introducerea raspunderii extinse a producatorului pentru a consolida reutilizarea, prevenirea, reciclarea si valorificarea deseurilor. Producatorii de deseuri au obligatia de a realiza obiectivele de pregatire pentru reutilizare, reciclare si alte operatiuni de valorificare a deseurilor.

Un alt element prezent in Legea privind regimul deseurilor consta in facilitarea colectarii separate si tratarea adecvata a biodeseurilor in vederea producerii de compost fara riscuri pentru mediu si a altor materiale bazate pe bio-deseuri. Totodata este delimitate diferenta intre stocarea preliminara a deseurilor inaintea colectarii, colectarea deseurilor si stocarea acestora inaintea tratarii lor.

In actul normativ sunt introduse masuri de stimulare a crearii unor retele de reutilizare si reparare prin sprijinirea acestora, prin utilizarea unor instrumente economice si se stabilesc programele de prevenire a generarii deseurilor pe baza indicatorilor adoptati de catre Comisia Europeana. De asemenea, Legea introduce o serie de cerinte noi privind elaborarea planurilor regionale si judetene de gestionare a deseurilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here