postPostul Pastilor sau Postul Mare incepe astazi si dureaza sapte saptamani, incluzand si Saptamana Patimilor, care culmineaza cu sarbatoarea Invierii, praznuita anul acesta, atat de credinciosii ortodocsi, cat si de cei catolici, in 24 aprilie.

Postul Pastilor este considerat unul mai aspru, cele mai edificatoare in acest sens fiind prima si ultima saptamana. Postul Pastilor sau Postul Mare incepe anul acesta pentru credinciosii ortodocsi si cei greco-catolici în 7 martie si dureaza pana in 23 aprilie inclusiv, in 24 aprilie fiind sarbatorite Pastile.

Cele mai aspre perioade din Post, din punct de vedere al hranei, sunt considerate prima si ultima saptamana. În Biserica ortodoxa, in Post nu se consuma carne, lapte, oua si peste, iar unii dintre credinciosi mananca chiar si fara ulei. Dezlegari la peste sunt doar doua, de sarbatoarea Bunei Vestiri (25 martie) si în Duminica Floriilor (anul acesta sarbatorita in 17 aprilie). In prima saptamana din Postul Mare zilele de luni si marti sunt zile aliturgice, adica nu se oficiaza Liturghie, iar în trecut se obisnuia chiar sa nu se manance in aceste zile. Daca se consuma totusi hrana, este recomandat ca aceasta sa fie simpla, apa, paine, fructe si legume si sa fie consumate inspre seara.

Saptamana Patimilor

Primele sase saptamani din Postul Pastilor preînchipuie postul de 40 de zile ţinut de Mantuitorul Iisus Hristos inainte de inceputul propovaduirii sale, iar ultima saptamana, denumita Saptamana Patimilor, readuce in actualitate Patimile Mantuitorului. De o importanta deosebita in saptamana respectiva sunt Joia Mare, cand este prezentat exact momentul cand a Dumnezeu-Fiul a instituit Liturghia si Vinerea Mare, zi prin excelenta de post negru, in care nu se mananca si nu se bea, in retrairea momentului cand Mantuitorul a fost rastignit pe Cruce. Pe tot parcursul Saptamanii Patimilor – Saptamana Mare, seara sunt oficiate denii. Sarbatoarea propriu-zisa a Invierii Domnului incepe la miezul noptii de sambata spre duminica, moment in care preotul rosteste indemnul: „Veniti de luati Lumina!”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here