Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc organizează între 20-26 august a XI – a ediție a Universității de Vară Râmnicu Sărat. Eveniment este primul de acest fel din România destinat studierii sistemului represiv comunist. Sub titlul „Închisoarea tăcerii, o experienţă în comunism”, cea de-a XI –a ediție a Universității de Vară Râmnicu Sărat își propune să analizeze modalităţile de rememorare sub raport istoric şi biografic a perioadei 1945-1989. Şi în acest an, profesori şi cercetători renumiţi vor preda studenţilor lecţii de istorie, pe tema comunismului. Pe parcursul a 6 zile, participanţii vor lua parte la workshop-uri, la dezbateri pe teme politice şi vor viziona filme documentare.

Juriul format atât din reprezentanți ai Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, cât și din cei ai Fundaţiei Konrad Adenauer, i-a desemnat pe cei 15 studenți care vor fi prezenți la ediția din acest an. Ei sunt invitați să afle și să dezbată diferite aspecte ideologice, sociale şi politice ale comunismului. Efectele acestei perioade fiind încă resimţite la nivelul societăţii româneşti, o mai bună cunoaştere a trecutului recent poate ajuta la aprofundarea înţelegerii realităţilor prezente. Studenții participanți beneficiază de cazare, masă și transport gratuit.

Majoritatea activităților din cadrul Universității de Vară se vor desfășura la fostul penitenciar comunist de la Râmnicu   Sărat. Închisoarea Râmnicu Sărat, una din temnițele cele mai de temut ale Romaniei, a măcinat sănătatea și viețile fruntașilor politici ai perioadei interbelice, culminând cu regimul de exterminare din peroada comunistă. Construirea penitenciarului s-a făcut începând cu anul 1899. Clădirea este realizată cu elemnte neoclasice și neogotice, după modelul francez și englez La început a funcționat sub denumirea de ,,Arestul Preventiv”. În interiorul penitenciarului au fost împușcați la 21-22 septembrie 1939 membrii câtorva comandouri legionare, care au fost ulterior îngropați în cimitirul orașului.

După 1945, aici au fost închiși membri ai guvernului Ion Antonescu, generali ai armatei, fruntași P.N.Ț. Dintre ei amintim: gen. Dobre Dumitru, gen. Constantin Pantazi, gen Gheorghe Jienescu, gen. Nicolae Stoenescu, contraamiralul Horia Macellariu, Ion Petrovici, Victor Pogoneanu, Titel Petrescu, Ion Mihalache, Corneliu Coposu, Ion Diaconescu și mulți alții care au suferit din cauza prigoanei comuniste. Începând din 1947 au fost închiși deținuți politici din zona Buzăului care s-au opus colectivizării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here