Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului este, în prezent, proprietarul fostei închisori de la Râmnicu Sărat. Încă din anii trecuţi, reprezentanţii institutului şi-au manifestat intenţia de a restaura fostul penitenciar şi de a-l transforma în Memorial al Victimelor Comunismului. Aceştia au încercat să realizeze investiţia cu fonduri europene, însa în ciuda eforturilor nu au reuşit să le acceseze. Așa că au realizat un nou proiect care va fi depus, în curând, la Comisia de Dezvoltare, pentru a obţine de la Guvern fondurile necesare pentru reabilitarea Închisorii Tăcerii.
Potrivit proiectului final, fosta închisoare de la Râmnicu Sărat va fi reabilitată şi transformată în Memorial şi Centru Educaţional privind comunismul. Obiectivele vor avea ca temă conceptul de ,”tăcere”, ştiut fiind faptul că deţinuţii de aici au fost supuşi unui regim extrem de dur de izolare, intedicţia de a vorbi fiind permanentă. Conducerea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, dar şi autorităţile din Rm. Sărat consideră că, odată cu restaurarea fostului penitenciar, Memorialul nou înfiinţat va intra în circuitul turistic.
În penitenciarul de la Râmnicu Sărat, începând din 1947, au fost închişi zeci de deţinuţi politici din zona Buzăului care s-au opus colectivizării sau care au refuzat să depună cotele agricole obligatorii. Tot aici au ajuns şi lideri marcanţi ai Partidului National Ţărănesc, Ion Mihalache, Corneliu Coposu, Ion Diaconescu, precum şi foştii miniştri Ion Petrovici şi Petre Tomescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here