parlamCamera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege prin care se dublează de la 1 iulie 2015 indemnizaţiile deţinuţilor politici din închisorile comuniste, persoanelor persecutate politic sau deportate, ajungându-se la 400 lei pentru fiecare an de detenţie sau deportare. Deputaţii au votat în unanimitate acest proiect de lege, considerându-l un gest ”reparatoriu”.
Proiectul de lege iniţiat de Guvern modifică decretul lege 118/1990 privind acordarea unor drepturi unor persoane persecutate din motive politice instaurată cu începere de la 5 martie 1945, precum şi cele deportate în străinătate ori constituite în prizonieri.
Astfel, de la 1 iulie 2015 foştii deţinuţi politici şi cei strămutaţi în altă localitate sau deportaţi în străinătate sau prizonieri vor primi o indeminzaţie lunară de 400 de lei, faţă de 200 cât este în prezent, pentru fiecare an de detenţie, deportare, stămutare în alte localităţi sau prizonierat.
Persoanele care atunci au fost internate în spitale de psihiatrie sau au avut domiciliul obligatoriu vor primi câte 200 lei pentru fiecare an de internare sau de domiciliu obligatoriu. Soţul sau soţia acestora vor primi o indemnizaţie lunară de 400 lei neimpozabilă, dacă ulterior nu s-a recăsătorit. Aceste indemnizaţii se vor cumula cu pensiile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here