resurse umaneAgentii economici din Buzau vor fi obligati sa-si formeze angajatii care tin evidenta salariatilor pentru a fi in regula atunci cand vor dori sa ajunga la Inspectoratul Teritorial de Munca.

Conform unui proiect de hotarare publicat pe site-ul Ministerului Muncii, persoanele care opereaza in registrele generale de evidenta a salariatilor vor trebui sa depuna la ITM un dosar care sa cuprinda, pe langa actele vechi, acte doveditoare din care sa rezulte calificarea de inspector de resurse umane si cunostinte de operare PC. Astfel, Ministerul Muncii ii va obliga pe salariatii care tin evidenta patronilor sa bage bani in buzunarele unor formatori licentiati pentru calificari inspector resurse umane si operare PC. Un curs de inspector costa aproximativ 600 de lei, iar un curs de operare in jur de 200 de lei.

Pentru doar cateva modificari ale Hotararii de Guvern nr. 161/2006 (REVISAL) patronii trebuie sa cheltuie cel putin 800 de lei pentru calificarea celor care tin evidenta salariatilor. Mai mult decat atat, daca Hotararea va fi mo-dificata, patronul este absolvit de orice responsabilitate in cazul in care datele completate in contractul de munca sunt eronate. Conform proiectului, vina cade pe umerii operatorului in registrul de evidenta a salariatilor. „Persoana nominalizata prin decizie scrisa raspunde de corectitudinea datelor introduse in registrul general de evidenta a sala-riatilor“, se arata in art. 2 al proiectului de modificare. Totusi, patronii nu vor putea dormi linistiti si asta pentru ca sanctiunea pentru completarea eronata va fi tot pe numele lor. Modificarile pentru care personalul trebuie sa aiba calificare de inspector tin de completarea a catorva date suplimentare in noul registru. Practic, viitorul inspector va introduce pe langa CNP si adresa de domiciliu, care poate varia oricand, la fel si seria si numarul documentului de identitate, tipul de studii absolvite, salariul brut si acte aditionale privind modificari ale contractului de munca. Cu toate ca Guvernul ii baga la cheltuieli pe administratorii de societati comerciale, prin argumentul proiectului de hotarare se scuza spunand ca patronii nu trebuie sa angajeze noi persoane ci doar sa le instruiasca pe cele existente. „Nu consideram necesar sa obligam angajatorul sa angajeze personal calificat in domeniul resurselor umane, deoarece acest lucru ar creste costurile cu salariile, ceea ce, in perioada de criza, pentru societatile mici, poate duce la pierderi“, se arata in argumentul proiectului de modificare. Proiectul de hotarare al Guvernului nici macar nu face distinctia intre societatile mici cu pana la cinci angajati si companii cu sute de salariati pe statul de plata. Ambele vor fi obligate sa tina evidenta cu personal calificat pentru resurse umane.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here