nicolaeVenit la Buzau sa vada ce descoperiri au mai facut cercetatorii de la Statiunea de Cercetare Legumicola Buzau, dar si sa afle exact care este situatia terenurilor de la statiune, Stefan Nicolae, presedintele sectiei de horticultura din cadrul Academiei de Stiinte Agricole si Silvice Gheorghe Ionescu Sisesti s-a arat extrem de dezamagit. Dintr-o Statiune de Cercetare cu un patrimoniu de peste 200 de hectare de teren pentru cercetare, cat a infiinta in urma cu 56 de ani, a mai gasit doar o ruina.

“La 1 aprilie 1957 infiintam la Buzau cea mai mare statiune de cercetare legumicola din tara. Era o mandrie pentru toata tara, dar mai ales pentru noi, tinerii ingineri. Am gasit aici, la Buzau, un inginer Tarus, un om de toata exceptia cu care am facut totul. La vremea respectiva statiunea a fost infiintata pe 200 de hectare de teren pe care se facea cercetare, teren ce apartinea statului si care a fost dat statiunii. Foarte important este faptul ca la Buzau s-a facut, pentru prima data in tara noastra, cercetare in spatii protejate, in sere. Multe lucruri importante pentru legumicultura s-au facut pentru prima data aici la Buzau. Ma doare sa vad acum, dupa atatia ani, ca statiunea mai are putin si dispare. Buzoienii, in frunte cu primarul, dau cu piciorul la toata munca noastra de aproape 60 de ani, iar acest lucru ma doare, ma mahneste”, ne-a declarat  Stefan Nicolae, presedintele sectiei de horticultura din cadrul Academiei de Stiinte Agricole si Silvice Gheorghe Ionescu Sisesti.

Cel care a infiintat Statiunea de Cercetare Legumicola considera ca singurii care mai pot face ceva pentru statiune sunt doar buzoienii.

“Faceti o asociatie, aici la Buzau, din oameni care sustin statiunea. Inscrieti cat mai multi oameni si aparati statiunea, mergeti la autoritati si exprimati-va punctul de vedere. Nu lasati pe nimeni sa se apropie aici pentru ca este zestrea nostra a romanilor, a buzoienilor. Daca statiunea de cercetare dispare, dispare si o parte din noi cu ea, pentru ca aici acesti oameni, cercetatorii, fac eforturi pentru ca noi sa mancam sanatos la acesta ora”, a fost indemnul lui Stefan Nicolae, presedintele sectiei de horticultura, catre buzoieni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here