judecatoria_patarlageleConflictul de interese nu poate fi aplicat în mediul privat – a stabilit Curtea Constituțională a României, care a fost sesizată de Judecătoria Pătârlagele (județul Buzău). CCR pune în vedere Guvernului și Parlamentului să redefinească și nouțiunea de „raporturi comerciale”, după ce a constatat că aceasta nu mai are acoperire în legislație.
Guvernul și Parlamentul trebuie să modifice articolul 301 din Codul Penal, care incriminează conflictul de interese. Asta după ce Curtea Constituțională a României (CCR) a admis o excepție ridicată de Judecătoria Pătârlagele, într-un dosar în care primarul orașului Nehoiu, Florentin Lungu, este acuzat de abuz în serviciu.
CCR a stabilit că sintagma „raporturi comerciale” din definiția conflictului de interese, „nu mai este expres definită prin legislația în vigoare”. Mai mult, Curtea a hotărât și că art 308 din Codul Penal este neconstituțional, deoarece face trimitere la funcțiile ocupate „în cadrul oricărei persoane juridice”, adică nu numai într-o instituție de stat, ci și într-o firmă privată. „Curtea a apreciat că incriminarea conflictului de interese în mediul privat nu poate fi justificată, întrucât valoarea socială ocrotită prin incriminarea infracțiunii de conflict de interese o constituie asigurarea corectitudinii și integrității exercitării atribuțiilor de către funcționarul public”, explică judecătorii constituționali.
Parlamentul și Guvernul au la dispoziție 45 de zile să modifice cele două articole din Codul Penal, altfel acestea nu vor mai putea fi aplicate deloc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here