646x4042Tenis de câmp, tenis de masă, baschet, concursuri de cros, concursuri de dans. Toate astea ar fi imposibil de practicat de către un singur om. Există, însă, cineva care le face pe toate. Iar dacă spunem că este într-un scaun rulant, uimeşte şi mai mult.

Mariana Feraru fost un copil sănătos până la vârsta de doi ani şi jumătate. La un moment dat, însă, mama şi-a dat seama că se întâmplă ceva pentru că fetiţa plângea continuu. A dus-o la doctor iar acesta a dat verdictul: suferea de poliomelită, o boală a muşchilor şi a plămânilor care este ireversibilă. Practic, în 48 de ore, Mariana era paralizată total, de la gât în jos.

“Au urmat 12 ani de recuperare pe care i-a petrecut în spitale şi în centre de tratament. În primii doi ani, cu multe exerciţii, am reuşit să îmi pot folosi perfect mâinile dar picioarele mi-au rămas în continuare paralizate şi nimeni nu mi-a mai dat şanse de vindecare. La 14 ani m-am întors acasă dar eram un copil retras, eram ruşinoasă, nu aveam curaj să privesc oamenii în ochi şi sufeream din pricina celor care mă priveau cu milă doar pentru că stăteam într-un scaun cu rotile”, povesteşte Mariana Feraru.

După  ce a împlinit 18 ani s-a întâmplat însă ceva care i-a schimbat total viaţa: o verişoară a murit din cauza unei boli grave. “Când o vedeam pe verişoara mea cât suferă mi-am dat seama cât de mică e problema mea şi cât sunt de norocoasă. A fost momentul în care am devenit cel mai puternic om”, ne-a declarat Mariana. La un moment dat fata a ajuns la fundaţia Motivation unde a petrecut două luni cu alţi tineri care aveau aceeaşi problemă ca şi ea. Acolo a învăţat să se descurce singură, să aibă încredere în ea şi să caute compania oamenilor.

Pentru Mariana, handicapul este déjà un aliat: “Eu sunt mai bună decât cei fără probleme. Ei au doar două picioare, iar eu am două picioare şi patru roţi”, obişnuieşte să râdă fata. Ca să îşi demontreze în primul rând ei dar şi celor din jur că este un om normal a început să practice sport. Şi nu doar unul: face atletism, joacă tenis de masă şi de câmp, baschet şi tir cu arcul, şi participă cu plăcere la competiţii de dans. Şi la toate astea este bună, dovadă stând diplomele, cupele şi medaliile câştigate în concursuri. Ultimul titlu pe care l-a câştifat Mariana a fost anul trecut când, împreuncă cu prietena sa Adriana Olteanu a ieşit vicecampioană naţională la proba de dublu feminine din cadrul Cupei Naţionale la Tenis de Câmp în Scaun Rulant.

Mariana arată, se simte şi se poartă ca o persoană foarte puternică  şi spune că boala nu a înrăit-o, dimpotrivă a făcut-o să preţuiască şi mai mult viaţa. Nu aşteaptă şi nu cere nimic nimănui dar când i se iveşte ocazia îi ajută pe cei din jurul său fără să stea pe gânduri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here