castravete extraExperimente inedite în horticultura românească. Cercetătorii buzoieni de la Statiunea pentru Cercetare Legumicolă au introdus în cultură în acest an pepeni galbeni cu arome de vanilie, pere, kiwi, ananas sau coniac, dar și tomate de culoare neagră.

Experimentele sunt conduse de doctorul în horticultură Costel Vânătoru, cel care în ultimul an aclimatizat şi alte soiuri de legume. Dacă lucrurile merg bine, în câțiva ani vom putea găsi aceste produse pe tarabele din piețele buzoiene.

“Pepenele galben are această disponibilitate genetică de a obţine o varietate de arome. Cercetările sunt abia la început. Abia în doi sau trei ani soiurile vor fi omologate la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci şi vor intra în producţia de serie, dar primele rezultate sunt promiţătoare”, a declarat Costel Vânătoru, cercetător la stațiunea buzoiană.

Potrivit acestuia, amelioratorii au în vedere obţinerea unor exemplare cu gusturi şi arome diverse, dar şi cu o consistenţă sporită a pulpei, cu un conţinut mic de apă, special destinate produselor de cofetărie, dar şi gospodinelor care prepară dulceţuri naturale.

Staţiunea de cercetare legumicolă Buzău a elaborat un portofoliu de 40 de creaţii specifice româneşti care acoperă majoritatea speciilor de legume pe care le multiplică pentru producătorii autohtoni şi străini. Pe lângă acestea la stațiunea buzoiană au fost create de-a lungul timpului mai multe soiuri de legume “exotice”, de la castravetele „grenadă” sau cel cu gust de kivi până la pepenele cu gust de coniac sau roșia cu puf.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here