000000ecoscolarECOTIC şi Ateliere Fără Frontiere desfășoară în perioada 01.07.2013 – 30.06.2014 proiectul denumit „RRResponsabil: fii responsabil, fii solidar – Redu, Reutilizează, Reciclează, oferind o nouă şansă persoanelor dezavantajate” cu sprijinul Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice. ACEST PROIECT ESTE CO-FINANȚAT PRINTR-UN GRANT DIN PARTEA ELVEȚIEI PRIN INTERMEDIUL CONTRIBUȚIEI ELVEȚIENE PENTRU UNIUNEA EUROPEANĂ EXTINSĂ.

Schema de grant pentru ONG-uri este parte componentă a Fondului Tematic pentru Participarea Societății Civile, Runda întâi a cererii de propuneri de proiecte. Scopul Fondului Tematic pentru Participarea Societății Civile este de a promova contribuția organizațiilor societății civile ca actori importanți pentru dezvoltare.

Organismul Intermediar Elvețian pentru administrarea Fondului Tematic pentru Participarea Societății Civile este un consorțiu format din KEK-CDC Consultants (KEK-CDC) – www.kek.ch, Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) – www.fdsc.ro și Fundația pentru Parteneriat (FP) – www.repf.ro.

Agenția executivă  în cadrul Campaniei „RRResponsabil: fii responsabil, fii solidar – Redu, Reutilizează, Reciclează, oferind o nouă şansă persoanelor dezavantajate” este Asociația ECOTIC, iar Ateliere Fără Frontiere este partener.

Obiectivele specifice ale proiectului sunt:

  1. Promovarea inițiativelor noi și inovative care contribuie la protecția și îmbunătățirea mediului;
  2. Îmbunătățirea vizibilității și a imaginii publice a ONG-urilor de mediu, în vederea creșterii încrederii publice față de inițiativele civice, atât ca actor de mobilizare a comunității, cât și pentru participarea ca partener de dialog și consultare cu expertiză practică din teren, în vederea inițiativelor legislative sau a implementării politicilor publice în teritoriu.

Campania, „RRResponsabil: fii responsabil, fii solidar – Redu, Reutilizează, Reciclează, oferind o nouă şansă persoanelor dezavantajate” se desfășoară în 12 scoli din 12 comunități din țară până la data de 30.05.2014. Orașele vizate sunt: Alexandria, Cluj, Giurgiu, Buzău, Tulcea, Piatra Neamț, Bacău, Ploiești, Oradea, Timișoara, Brașov, București.

În fiecare școală se organizează o vizită unde vor fi prezenți: peste 40 elevi și 2 cadre didactice, 1 reprezentant al autorității locale, 1 operator de reciclare, 5 reprezentanți ai sectorului ONG; 1 companie privată, tematica fiind protecția mediului, dezvoltarea durabilă, educare și sensibilizare privind colectarea selectivă a deșeurilor. În cadrul acestor vizite, elevii demonstrează oaspeților implicarea lor în protejarea mediului prin proiectele efectuate de elevi și cadre profesorare, dar și îndemânarea, creînd din DEEE obiecte de artă. Ulterior, se vor organiza vizite cu acești elevi la firme specializate pentru a explica mai bine tot procesul de reciclare. Campania „RRResponsabil: fii responsabil, fii solidar – Redu, Reutilizează, Reciclează, oferind o nouă şansă persoanelor dezavantajate” presupune și desfășurarea concomitentă a concursului ECOȘcolarul. În acest concurs, elevii vor colecta deșeuri de echipamente electrice și electronice în școlile respective, cele mai mari 3 cantități colectate vor aduce școlilor respective echipamente IT&C noi.  Proiectul desfășurat în școli are loc până la data de 30 mai 2014. Prima vizită a avut loc în data de 11 octombrie 2013, la Școala „Mihai Viteazul” din Alexandria, următoarea fiind la Școala nr. 10 din Giurgiu în data de 22 octombrie. Școlile vizate în acest an sunt programate în 08 noiembrie,  Școala „Ion Creangă” din Buzău și 22 noiembrie, la Școala „Ioan Bob” din Cluj Napoca.

Alte activități vizate de ECOTIC în acest proiect sunt:

  1. Seminarul WEEELABEX – Standardul WEEELABEX vizează operațiunile de tratare a DEEE. Scopul seminarului este de a facilita procesul de implementare a Standardului la nivelul firmelor de reciclare. Acest seminar a avut loc în perioada 24 – 26 octombrie 2013.
  2. Concursul foto – video denumit „VREAU O ROMÂNIE MAI CURATĂ”. Acesta a avut loc în perioada 15 iulie – 30 august 2013, pe site-ul www.hotnews.ro.

Ateliere Fără  Frontiere organizează și:

  1. ASSOCLIC 2013 Etapa II – reprezintă un apel către proiecte care vizează identificarea în Romania a structurilor care doresc să folosească calculatorul ca unealtă de educație, formare și/sau integrare a persoanelor defavorizate prin selecționarea și dotarea celor mai bune proiecte cu pack-uri informatice recondiționate pentru ca inițiativele lor să devină realitate.

Proiectul este adresat organizațiilor neguvernamentale, unităților de învățământ, muzeelor și bibliotecilor de stat și instituțiilor sociale care prezintă un proiect într-unul din domeniile eligibile: educație prin acces la IT&C, integrare/reintegrare – care stimulează autonomia persoanelor asistate prin acces la IT&C, formare prin acces la IT&C sau alte proiecte care vizează un impact social în comunitate.

Pentru ce-a de-a doua etapă Assoclic în anul 2013, lansată pe 23 septembrie, au fost alocate 500 de calculatoare recondiționate, iar termenul limită pentru înscrierea proiectelor este 11 noiembrie 2013.

2. Concursul de colectare „Give IT! Un concurs de solidaritate digitală”, organizat în perioada 3 octombrie – 15 noiembrie, adresat companiilor care dețin deșeuri de echipamente electrice și electronice. Scopul acțiunii este de a recicla sau recondiționa echipamentele colectate pentru a fi donate ONG-urilor și instituțiilor de învățământ care desfășoară programe de educație în sprijinul copiilor, tinerilor și persoanelor în dificultate.

3. Seminar organizat pentru sensibilizarea companiilor privind acțiunile ONG-urilor pentru protecția mediului care va avea loc la sfârșitul lunii noiembrie.

4. Organizarea grupurilor de lucru pentru dezvoltarea competențelor ONG-urilor în advocacy și lobby pentru dinamizarea și ameliorarea politicilor publice de mediu în perioada ianuarie – iulie, 2014.

5. Obținerea certificării EMAS în perioada ianuarie – iulie, 2014.

Rezultatele așteptate în proiect se concretizează în cel puțin 3000 elevi, părinți și profesori atinși de mesajele campaniei desfășurate în școli. La rândul lor, aceste persoane vor disemina informațiile privind reciclare și protejarea mediului și responsabilizarea tuturor privind atitudinea corectă față de deșeuri și reciclarea acestora. Un alt rezultat al proiectului vizează întărirea capacității organizaționale și operaționale a peste 150 ONG-urilor, prin organizarea a două etape a programului Assoclic. Sensibilizarea a 100 companiil private privind reutilizarea echipamentelor uzate prin donarea acestora ONG-urilor și instituțiilor de învățământ.

Site-ul contribuției elvețiene este www.swiss-contribution.ro

Mai multe detalii despre activitățile cuprinse în Proiectul „RRResponsabil: fii responsabil, fii solidar – Redu, Reutilizează, Reciclează, oferind o nouă şansă persoanelor dezavantajate” sunt disponibile pe:

http://www.ecotic.ro/proiecte-ecotic/RRResponsabil

http://www.solidaritateadigitala.ro/give-it

și

http://assoclic.ro/noutati/lansarea-apelului-la-proiecte-assoclic-2013-etapa-ii

Cea de-a treia scoala vizata de Campania „RRResponsabil: fii responsabil, fii solidar – Redu, Reutilizează, Reciclează, oferind o nouă şansă persoanelor dezavantajate” este Scoala „Ion Creanga” din Buzau, in data de 08 noiembrie 2013.

Programul zilei:

Ora 10:00  – Sosire la scoala care participa in proiect:

reprezentanti ECOTIC: Nicolae Claudia, Constanta Cerbu, Valentin Negoita, George Negoita

reprezentanti AFF: Raluca Popescu

•           reprezentanti al autoritatii locale,

•           1 operator de reciclare,

•           5 reprezentanti ai sectorului ONG per comunitate,

•           1 companie privata;

(aproximativ 50 persoane participante la aceasta actiune: compuse din 40 elevi, 2 cadre didactice si invitatii mai sus mentionati).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here