opt-bebelusi-abandonati-spitalele-din-sibiu-au-nevoie-de-familii1359037541Mamele nu vor beneficia de un ajutor din partea statului pentru fiecare dintre copiii nou nascuti, dupa ce un proiect de act normativ care prevedea acest lucru a fost respins recent de Parlamentul Romaniei. Conform documentului, ajutorul urma sa se acorde o singura data, la eliberarea certificatului de nastere al copilului.

Propunerea de a acorda mamelor un ajutor financiar la nastere este cuprinsa intr-un proiect de lege privind acordarea de ajutor financiar pentru nou nascuti inregistrat la Senat de catre mai multi deputati PP-DD la inceputul acestui an. Initiativa legislativa a fost respinsa, insa, de Senat, prima camera sesizata, dar si de Camera Deputatilor, forul decizional, cu 231 voturi impotriva si 70 pentru. Practic, prin votul negativ dat de deputati, proiectul si-a incetat definitiv procedura legislativa.

Concret, initiatorii documentului doreau acordarea unui ajutor financiar mamelor pentru achizitionarea de produse de lenjerie si ingrijire de prima necesitate.

Motivul elaborarii proiectului de act normativ este cuprins in expunerea de motive, document in care deputatii initiatori mentioneaza ca au avut in vedere incurajarea mamelor aflate la inceput de drum, precum si oferirea posibilitatii de a achizitiona un minim de produse strict necesare unui nou nascut.

Mai mult, acestia sustin ca, din punct de vedere demografic, se observa o scadere dramatica a natalitatii la nivel national. „Mai exact, an de an, numarul nou nascutilor este net mai mic decat numarul decedatilor, fapt ce va duce inevitabil la un dezechilibru demographic si la o imbatranire progresiva a populatiei Romaniei”, se precizeaza in expunerea de motive.

Potrivit propunerii legislative, ajutorul urma a fi in suma de 500 RON, neimpozabili si trebuia sa se acorde o singura data, la eliberarea certificatului de nastere.

„Raportata la totalul cheltuielilor pe care le implica cresterea si ingrjirea unui copil nou nascut, suma propusa de noi, ca ajutor, este mica si simbolica. Consideram, insa, ca este important pentru tinerele mame sa simta ca nu sunt abandonate in acele momente unice in viata si ca statul le incurajeaza in drumul pe care il urmeaza”, sunt de parere initiatorii.

In textul proiectului mentionat se mai preciza ca valoarea ajutorului material se actualizeaza si se indexeaza anual, prin hotarare a Guvernului, in functie de rata inflatiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here