copiiSenatorii au respins propunerea legislativă a PNL care ar fi modificat Legea privind alocaţia de stat pentru copii în sensul majorării cuantumului acesteia la 200 de lei, începând cu data de 1 ianuarie 2015. Legea are un caracter organic şi a fost respinsă de Senat, în calitate de primă Cameră sesizată, cu 45 de voturi pentru şi 59 de voturi împotrivă. Propunerea de lege viza modificarea art. 3, alin. 1 din Legea nr. 61/1993, astfel: „cuantumul alocaţiei de stat pentru copii se stabileşte la valoarea de 200 lei, începând cu 1 ianuarie 2015”.
În prezent, cuantumul alocaţiei de stat pentru copii se stabileşte în raport cu indicatorul social de referinţă (ISR).
„Cuantumul alocaţiei de stat pentru copii se stabileşte în raport cu indicatorul social de referinţă, după cum urmează: a) 0,4 ISR pentru copiii cu vârsta de până la doi ani (sau de până la trei ani, în cazul copilului cu handicap); b) 0,084 ISR pentru copiii cu vârsta cuprinsă între doi ani şi 18 ani, precum şi pentru tinerii care au împlinit vârsta de 18 ani, care urmează cursurile învăţământului liceal sau profesional, organizate în condiţiile legii, până la terminarea acestora; c) 0,168 ISR pentru copiii cu vârsta cuprinsă între trei ani şi 18 ani, în cazul copilului cu handicap, conform prevederilor Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap”, stipulează articolul 3, alin. 1 din legea în vigoare.
În expunerea de motive, iniţiatorii susţin că aproximativ patru milioane de copii beneficiază, în prezent, de alocaţie de stat, valoare acesteia fiind însă „doar praf în ochi”.
„Până la doi ani, alocaţia este de 200 lei, cu explicaţia neoficială că intenţia este de a-i ajuta pe părinţi cu scutecele. În mod discriminatoriu, după vârsta de doi ani (trei ani pentru copiii cu dizabilităţi), alocaţia coboară la 42 de lei, în condiţiile în care necesităţile copilului şi cheltuielile părinţilor cresc exponenţial cu anii”, susţin iniţiatorii.
Aceştia adaugă faptul că alocaţia copiiilor nu a mai fost actualizată din anul 2009 şi nu este corelată „în niciun fel cu inflaţia, cu puterea de cumpărare, cu coşul zilnic şi mai ales cu necesităţile unui copil la hrană, întreţinere şi studii”.
„Actualizăm anual pensii şi salarii, dar tratăm copiii ca pe cetăţeni de mâna a doua”, afirmă iniţiatorii, potrivit documentului citat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here