ductil2Grupul rusesc Mechel, cel mai mare care acţionează în domeniul siderurgic şi al cărbunelui, a primit recent un împrumut de 700 de milioane de dolari de la cea mai mare bancă de stat din Rusia. Banii vor acoperi două treimi din datoriile grupului, aflat în dificultăţi financiare, dificultăţi care vizează inclusiv cele cinci întreprinderi din România.
Valoarea totală a datoriilor grupului Mechel se ridică în prezent la 8,8 miliarde de dolari. Pentru a-şi plăti datoriile, luna trecută, grupul a scos la vânzare majoritatea activelor sale din Europa de Est, alături de unele din Rusia şi fostele republici sovietice. Experţii, citaţi de cotidianul „Kommersant”, estimează că Mechel ar putea obţine din vânzarea lor între 400 şi 900 de milioane de dolari. Între aceste active se numără şi cele cinci întreprinderi din România, de la Târgovişte, Campia Turzii, Buzău, Oţelul Roşu şi Brăila, la care s-au înregistrat întreruperi ale activităţii şi concedieri. Împrumutul de la Sberbank demonstrează, pe de altă parte, sprijinul de care se bucură Mechel la cel mai înalt nivel.

„Kommersant” afirmă că : „ noua strategie a grupului de a se concentra pe exploatarea zăcământului de cărbune Elghin /…/, cel mai mare din Rusia, ar fi susţinută personal de preşedintele Putin, care ar fi promis grupului Mechel sprijinul total al Kremlinului, sub forma refinanţării împrumuturilor prin băncile de stat şi chiar garanţii din partea statului. O confirmă şi acordul încheiat săptămâna trecută între Mechel şi Ministerul rus al Dezvoltării Economice, prin care ministerul se angajează să ajute grupul în promovarea intereselor acestuia în străinătate„.

Săptămâna trecută, situaţia întreprinderilor Mechel din România a fost discutată cu ocazia întâlnirilor pe care noul copreşedinte din partea rusă al Comisiei interguvernamentale romano-ruse, Konstantin Kosaciov, le-a avut la Bucureşti cu premierul Victor Ponta şi ministrul economiei Daniel Chiţoiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here