ceapaMicii producători nu vor fi obligaţi să plătească pentru certificarea propriilor seminţe, asigură comisarul european Dacian Cioloş. Asta fie că le folosesc pentru culturile lor de legume, fie că le vând.

Când noile reguli europene vor fi adoptate, micii producatori trebuie doar să-şi descrie seminţele şi soiurile şi să le înregistreze într-o evidenţă specială, la Ministerul Agriculturii.

Taxele despre care s-a vorbit până acum îi vizează doar pe marii producători de seminţe şi firmele care fac comerţ pe scară largă.

Scopul noilor reguli este protejarea pieţei locale şi a micilor producători de abuzurile marilor companii, a explicat comisarul european pentru Agricultură, Dacian Ciolos.

Uniunea Europeană intenţiona printr-un document supus dezbaterii publice să interzică vânzarea de soiuri legumicole necertificate. Acest lucru ar fi putut genera mari probleme grădinarilor care folosesc seminţe tradiţionale, transmise de sute de ani, din generaţie în generaţie. Până la declaraţia lui Cioloş legumicultorii buzoieni au trăit într-o incertitudine şi chiar teamă. La momentul când s-a aflat despre această intenţie agricultorii îşi făceau probleme pentru legumele precum ceapa de apă, varza de Buzău sau usturoiul de Râmnic, soiuri locale care se încadrează în categoria neagreată de UE, din cauză că ”nu prezintă suficientă puritate a materialului genetic”.   Uniunea Europeană are în dezbatere o propunere legislativă prin care vor fi înăsprite cerinţele pentru comercializarea tuturor tipurilor de seminţe sau material săditor. Potrivit noului regulament, seminţele vechi, rare sau tradiţionale, păstrate de sute de ani de ţărani nu prezintă suficientă puritate a materialului genetic, calitate şi siguranţă pentru consumatorii europeni.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here