Minorii care nu au împlinit vârsta de 12 ani sunt exceptaţi de la obligaţia de furnizare a impresiunilor digitale, pentru paşapoarte. Această decizie a intrat în vigoare de luni, 12 august. Până acum, copiii se amprentau de la vârsta de 6 ani.

Măsura a fost luată în contextul necesităţiii aplicării regulamentelor europene privind standardele europene în sensul modificării vârstei limită de vârstă prevăzută pentru minorii exceptaţi de la obligaţia de furnizare a impresiunilor digitale.

Implicit, se schimbă şi perioada de valabilitate a paşaportului simplu electronic pentru minori:

– 3 ani pentru persoanele care nu au împlinit vârsta de 12 ani;

– 5 ani pentru persoanele care au împlinit vârsta de 12 ani.

Costuri

Paşapoartele simple electronice care au valabilitatea de 5 ani costă 270 de lei cu TVA, iar paşapoartele simple elctronice care au valabilitatea 3 ani costă 244 de lei cu TVA

Pentru toate situaţiile în care la data plăţii contravalorii paşapoartelor simple electronice solicitantul se încadra la condiţiile de eliberare a unui paşaport electronic cu valabilitate 5 ani, plătind astfel suma de 270,00 lei, iar ulterior după data de 12.08.2013 (inclusiv), la data depunerii cererii, se încadrează la condiţiile pentru eliberarea unui paşaport electronic cu valabilitate 3 ani, Compania Naţională „Imprimeria Naţională”-S.A. va proceda la restituirea diferenţei de 26,00 lei.

Restituirea diferenţei se va efectua, pe baza următoarelor documente depuse/transmise prin poştă către C.N.”Imprimeria Naţională” din Bucureşti, B-dul Iuliu Maniu, nr.244D, sector 6, după cum urmează:

1. cerere depusă de părintele copilului minor, cu specificarea datelor de identificare şi a datelor referitoare la modificarea de restituire a diferenţei de 26,00 lei( cont IBAN, banca titularului de cont);

2. copie act de identitate părinte;

3. copie paşaport electronic copil minor.

Modalitatea de restituire a diferenţei de 26 lei se va aduce la cunoştinţa cetăţeanului, prin înscrisuri vizibile afişate la ghişeele/punctele de lucru din cadrul Serviciilor Publice Comunitare pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple judeţene.

De asemenea, după data de 12.08.2013 preţurile vor fi diferenţiate, la momentul încasării, în funcţie de vârstă. În cazul în care încadrarea persoanei se face la o altă categorie de vârstă la data depunerii cererii de eliberare a paşaportului faţă de data achitării taxei, nu se va percepe diferenţa de preţ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here