alimenteFederatia Nationala a Producatorilor Agricoli din Romania (FNPAR) anunta o majorare a preturilor produsele alimentare, in perioada urmatoare, invocand atat conditiile meteo, cat si lipsa unui sprijin pentru acest sector din partea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

„Datele de la aceasta ora arata ca productia de secara va fi cu 22,9% mai mica fata de cea de anul trecut, productia de rapita cu 22%, iar productia de oleaginoase cu 7,6%. De asemenea, productiile de legume si fructe (caise, cirese, ardei etc) sunt intarziate si clar productiile vor fi mai mici. Dupa ploile din aceasta primavara, pentru lunile iunie si iulie Administratia Nationala de Meteorologie a prognozat temperaturi ridicate, iar sistemul de irigatii nu este functional. Ministrul Agriculturii declara ca Romania nu va intra in criza alimentara pentru ca are potential, insa potentialul trebuie si valorificat prin politici coerente, ceea ce la ora actuala lipseste cu desavarsire Romaniei”, se arata intr-un comunicat FNPAR.

FNPAR cere Ministerului Agriculturii sa elaboreze strategiile si politicile agricole ale Romaniei, astfel incat „mancarea sa nu devina un lux”.

„Ministrul agriculturii ar trebui sa se preocupe mai mult de problemele agricultorilor si nu sa incerce sa strice si ceea ce acestia au reusit fara ajutorul domniei sale si anume sa fie reprezentati la cel mai inalt nivel la organizatiilor europene din domeniul lor de activitate, COPA si COGECA. Incercarea ministrului Valeriu Tabara de a determina excluderea agricultorilor romani din acest for, prin refuzul de a achita cotizatia, traducerea in si din limba romana arata ca nu se afla la conducerea Ministerului Agriculturii pentru a face politici agricole europene, ci altfel de politici”, se mai arata in comunicat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here