Ca sa mai reduca cheltuielile cu nevoiasii, Executivul are o noua gaselnita.Venitul minim de insertie va inlocui cel putin trei tipuri de ajutoare: venitul minim garantat, alocatia de sustinere a familiei si ajutoarele de incalzire. Acest venit minim de insertie va fi calculat in functie de indicatorul social de referinta inmultit cu un coeficient care reflecta starea de saracie a unei familii.

Indicatorul social de referinta, care este folosit deja la calcularea ajutoarelor de somaj, se stabileste anual prin hotarare de guvern. Acum, acest indicator este 500 de lei. Coefiecientii vor fi stabiliti in baza unui formular unic. Acest venit minim de insertie va aparea in legea asistentei sociale si se va aplica cel mai probabil din 2013. Deja guvernul a modificat legile privind venitul minim garantat, alocatia de sustinere a familiei si ajutoarele de incalzire inasprind conditiile de acordare.

La ora actuala in Romania sunt 13 milioane de oameni care primesc ajutoare de la stat. In total, sistemul de prestatii sociale numara 202 ajutoare dintre care 54 sunt date de Ministerul Muncii. In total, guvernul cheltuieste anual aproape 9 miliarde de lei pe toate ajutoarele acordate romanilor. Pentru a reduce accesul la ajutoare, guvernul va modifica in total, in urmatorii ani, 15 legi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here