Joia Mare este sărbătoarea creștină, care cade în joia de dinainte de Paște. În această zi se comemorează spălarea picioarelor și Cina cea de Taină a lui Isus din Nazaret cu Apostolii asa cum este scris în Evanghelie.

În Joia Mare, oamenii merg la Biserică, unde se desfășoară Denia celor 12 Evanghelii. Acolo, femeile fac noduri pe o sfoară sau ață, unul după fiecare Evanghelie. Și, atunci cand vor să li se îndeplinească o dorință sau la vreme de încercare, ele se desfac. Fetele nemăritate pun șnurul sub pernă pentru a-și visa ursitul.

Un alt obicei este legat de pomenirea celor morți. Oamenii împart căni, tradiția vorbește despre Cănile din Joia Mare, pe care le dau peste mormânt celui care le primește. În popor se mai spune că este bine să se aprindă o lumânare la mormânt sau în curtea casei pentru ca, în ultima zi de pomenire a morților din Postul Mare, cei plecați se întorc acasă.

Gospodinele sunt sfătuite să vopsească ouăle fie astăzi, în Joia Mare, fie sâmbătă, înaintea Paștelui. Din Joia Mare și până în Joia din Săptămâna Luminată, femeile nu au voie să spele haine. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here