5000 de ani este vârsta celor mai vechi obiecte ce așteaptă să fie admirate în Colecția de arheologie, dedicată epocii bronzului, din cadrul Muzeului Județean Buzău. Expoziția cuprinde aspecte ilustrative pentru habitatul acestei perioade, elemente de floră și faună, sisteme și soluții constructive, transport, metalurgie, olărit, aspecte legate de rituri și rituaruri funerare. Multe dintre uneltele, textilele, armele, podoabele utilizate erau produse în cadrul gospodăriei. Astfel, prelucrarea pieilor, a osului, a diferitelor tipuri de roci, torsul și țesutul, râșnitul erau ocupații casnice.

Dovezile practicării metalurgiei constau din obiecte finite, dar și din bucăți de metal brut / materie primă, tipare de piatră, fragmente de creuzete etc. Pentru zona Subcarpaților de Curbură, definitorie pentru această ocupație este descoperirea de la Năieni, unde cercetările arheologice au scos la iveală un atelier metalurgic.

De asemenea, foarte interesante sunt manifestările atribuite vieții spirituale a omului din epoca bronzului – perioadă în care devine predominant Cultul soarelui; statuetele feminine sunt acum rare, în schimb abundă motivele decorative solare: cercuri, spirale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here