Toţi consumatorii din România vor avea mai multe drepturi decât cele prevăzute în legislaţia de până acum. Cel mai importantă însă este acela care prevede  că produsele considerate neconforme pot fi returnate în maximum 15 zile. Ordonanţa Guvernului nr 9/2016, care schimbă legea vânzării produselor, a intrat în vigoare din 28 februarie şi amendează  legea  449/2003, privind vânzarea produselor şi garanţiilor asociate acestora. Una dintre modificări prevede obligarea fiecărui vânzător să acorde un termen de preschimbare a produsului într-un termen de 15 zile caledaristice. Până în prezent, magazinele, cu excepţia celor online, nu erau obligate să preschimbe, la cerere, produsele cumpărate. Cele ce totuşi fac acest lucru, o fac din proprie iniţiativă.

De asemenea, produsele de folosinţă îndelungată trebuie să fie însoţite de certificatul de garanţie emis pe baza garanţiei comerciale şi, dacă reglementările în vigoare prevăd, de declaraţia de conformitate, precum şi de cartea tehnică ori de instrucţiunile de folosire, instalare, exploatare, întreţinere, eliberate de producător.

Timpul de nefuncţionare din cauza lipsei de conformitate apărute în cadrul termenului de garanţie prelungeşte termenul de garanţie legală de conformitate şi cel al garanţiei comerciale şi curge, după caz, din momentul la care a fost adusă la cunoştinţa vânzătorului lipsa de conformitate a produsului.

Produsele de folosinţă îndelungată care înlocuiesc produsele defecte în cadrul termenului de garanţie vor beneficia de un nou termen de garanţie care curge de la data preschimbării produsului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here