rabla

Parcul auto din România a îmbătrânit semnificativ în ultimii ani, în pofida derulării popularului program de înnoire a parcului auto naţional – ‘Rabla’, prin care statul oferă o primă de casare persoanelor posesoare de autovehicule mai vechi dispuse să-şi cumpere o maşină nouă, mai puţin poluantă.

Datele companiei Asisoft, care oferă soluţii informatice companiilor de asigurări, arată că vârsta parcului auto a crescut de la patru ani şi jumătate în 2008 la şapte ani în 2012.
La finalul anului 2012, parcul auto însuma 5,71 milioane autovehicule, din care 3% cu o vechime de 0-2 ani, 12% cu o vechime de 3-5 ani, 31% cu o vechime de 6-10 ani şi 54% cu o vechime de peste 10 ani. În județul Buzău, parcul auto cu o vechime mai mare sau egală cu 10 ani numără 66.943 autovehicule. În următoarea perioadă, proprietarii autovehiculelor mai vechi de zece ani vor putea să primească prima de casare de 6.500 de lei în Programul „Rabla 2013” după ce vor fi validaţi colectorii şi dealerii auto, însă vor trebui să urmeze mai mulţi paşi şi să respectate o serie de termene pentru a beneficia de vouchere.
Administraţia Fondului pentru Mediu a anunțat închiderea sesiunii de depunere a dosarelor pentru validarea colectorilor şi producătorilor/dealerilor auto din Programul „Rabla 2013”. Termenul limită de depunere a dosarelor de validare a fost 23 mai 2013, iar până la această dată, au fost înregistrate, la sediul instituţiei, 288 dosare depuse de colectori şi 105 dosare depuse de producători/dealeri auto. Dosarele depuse şi documentaţia aferentă sunt în analiza reprezentanţilor AFM. AFM va urgenta procedura de validare, având în vedere volumul mare de dosare depuse spre analiză, astfel încât lista producătorilor, importatorilor de autoturisme şi distribuitorilor autorizaţi şi cea a operatorilor economici autorizaţi să desfăşoare activităţi de colectare şi tratare a vehiculelor scoase din uz, să fie publicate în cel mai scurt timp posibil pe site-ul AFM, (www.afm.ro). Această listă va putea fi consultată de persoanele fizice şi juridice care vor dori să se înscrie în program. După publicarea listelor cu colectorii şi producătorii/dealerii validaţi, eventualele contestaţii pot fi depuse la sediul Administraţiei Fondului pentru Mediu, în termen de două zile. Administraţia Fondului pentru Mediu va lua toate măsurile pentru efectuarea verificărilor necesare validării. Conform Ordinului nr. 1239 din 14 mai 2013, „în vederea verificării corectitudinii şi realităţilor datelor şi informaţiilor vizând autovehiculele uzate şi proprietarii participanţi la program, Autoritatea poate încheia, în condiţiile legii, protocoale de colaborare cu alte instituţii sau autorităţi publice, competente material şi teritorial. După rezolvarea eventualelor contestaţii, Administraţia Fondului pentru Mediu va distribui tichetele la colectorii validaţi. Repartizarea tichetelor valorice nu va fi egală în fiecare judeţ şi se va realiza în funcţie de numărul maşinilor mai vechi de 10 ani din parcurile auto judeţene, conform statisticilor realizate de Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Permiselor. După finalizarea acestor proceduri premergătoare, persoanele fizice şi juridice, dar şi instituţiile publice interesate, îşi pot depune dosarele de înscriere în Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional. Cei interesaţi pot consulta în acest moment Ghidul de finanţare pe site-ul instituţiei noastre în care sunt prevăzute atât condiţiile de eligibilitate, dar şi documentaţia necesară pentru înscrierea în program. Având în vedere informaţiile apărute în mass-media, Administraţia Fondului pentru Mediu precizează că distribuirea tichetelor pentru Programul Rabla 2013 nu a început încă.

Termenul limită de acceptare a tichetelor este 20 noiembrie

În acest an, Administraţia Fondului pentru Mediu va emite 20.000 de tichete pentru Programul ”Rabla”, dintre care 17.000 pentru persoane fizice/juridice şi 3.000 de tichete pentru instituţiile publice. În cadrul programului deschis în acest an, se va utiliza un singur tichet valoric pentru achiziţionarea unui autovehicul nou, faţă de trei tichete câte se utilizau în anii anteriori, iar valoarea acestuia este de 6.500 de lei, faţă de 3.800 lei cât valora în 2012. Sesiunea se va desfăşura într-o singură etapă, iar termenul-limită în care tichetele vor fi acceptate este 20 noiembrie. Prin Programul Rabla derulat anual din 2005 şi până în prezent au fost casate 459.775 autoturisme uzate şi au fost achiziţionate 225.869 autoturisme noi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here