9tigani184 IRENACa în fiecare an, rudele celor trecuţi în nefiinţă îi vizitează la cimitr. Dacă unii cu lumânări şi flori şi cu câteva pachete de mâncare pe care să le dea celor amărâţi, alţii întind chiar lângă morminte adevărate ospăţuri. La Buzău aglomeraţia cea mai mare a fost la cimitirul Sfântul Gheorghe unde zeci de romi s-au adunat pentru a face mese mari rudelor decedate. Faţă de alţi ani, au lispit lăutarii, însă pe mese erau mâncăruri care mai de care mai alese. „Facem grătar cu carne de miel şi de porc, vin, băuturi fine şi fructe, portocale, banane, kiwi, struguri, tot ce le plăcea morţilor noştri”, ne-a spus un rom aflat în cimitirul Sfântul Gheorghe. De la ospăţul din cimitir nu au lispit nici cerşetorii. Dacă altădată săracii îi luau în primire pe vizitatori încă de la poarta cimitirului, aproape smulgându-le împărţeala din sacoşe sau coşuri, de data asta au fost mult mai temperaţi, aşteptând să li se ofere împărţeala. Nimeni nu a plecat, însă, cu mâna goală. A fost destul pentru fiecare, aşa încât şi cel mai sărac dintre săraci tot a plecat acasă cu cel puţin o sacoşă încărcată cu felii de cozonac, ouă, sendviciuri şi alte bunătăţi pregătite de gospodine. Cei mai mulţi au plecat şi cu chef şi voie bună, fiindcă, în general, la fiecare pacheţel primit s-a adăugat şi un păhărel de vin, în memoria răposaţilor. Aşadar, mâncare a fost, băutură a fost, muzică mai trebuia, ca să fie totul ca la carte. Din fericire pentru liniştea „blajinilor”, anul acesta nu s-a mai mers până acolo încât să se pună muzică la boxe de mare putere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here