Echipele Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Buzău au demarat deja o serie de controale în pieşe şi magazine. Inspectorii vor să prevină apariţia eventualelor cazuri de îmbolnăvire în rândul buzoienilor, dar şi să-i depisteze pe comercianţii care nu ţin cont de normele sanitar-veterinare atunci când vând carnea de porc. Şi anul acesta, la fel ca în anii anteriori, se estimează că la nivelul judeţului Buzău vor fi sacrificaţi mai bine de 50.000 de porci, cei mai mulţi dintre ei în gospodăriile particulare. Buzoienii nu trebuie să uite că sacrificarea porcilor trebuie să fie urmată, obligatoriu, şi de testarea cărnii. Asta, pentru înlăturarea oricărui dubiu privind infestarea cărnii cu trichineloză şi îmbolnăvirea celor care o consumă. examenele trichineloscopice vor putea fi efectuate în trei circumscripţii sanitar-veterinare din municipiul Buzău (Piaţa Centrală, Piaţa Crâng şi Piaţa Micro 5) şi într-un punct situat în Râmnicu-Sărat. Preţul unui astfel de test este de 11,16 lei, la fel ca şi anul trecut, iar examinările pot fi făcute în perioada 15-24 decembrie. Trichineloza este o boală provocată de viermele Trichinella spiralis, care ajunge în organism în urma consumului de carne contaminată. Omul se îmbolnăveşte în cazul în care consumă carne de porc, de vânat (mistreţ, urs) sau de cal, care conţine larve sau chisturi viabile de Trichinella spiralis. Majoritatea cazurilor de trichineloză sunt asimptomatice, însă există şi forme grave, care pot cauza moartea prin complicaţiile determinate. Printre simptomele trichinelozei se numără tulburările digestive (dureri abdominale, diaree, greţuri şi vărsături), care apar la o zi, două, după consumul de carne contaminată. Mai sunt caracteristice febra, umflarea ochilor şi a feţei, conjunctivita, durerile musculare şi slăbiciunea musculară severă. Potrivit medicilor, procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele care provoacă trichineloza. Boala nu se transmite de la om la om.