Colecţiile Muzeului Judeţean Buzău s-au îmbogăţit cu două piese importante ce ţin de domeniul radiocomunicaţiilor, oferite instituţiei de pe Bulevardul Nicolae Bălcescu de Vasile Căpraru, indicativ YO3 AAJ, radioamator cu o vastă experienţă în domeniu. Acesta este maestru al sportului, membru al Federaţiei Române de Radioamatorism, fost vicepreşedinte al acestui for, expert în telegrafie MORSE.

Prima piesă donată este un Radioreceiver model BC 312M, produs în perioada 1930-1940. Acest receptor, de producţie americană, a fost folosit de către aviaţia militară americană pe bombardierele aflate în misiuni de război executate deasupra României în cel de-al Doilea Război Mondial. Piesa, unicat în România, a fost prezentată la o expoziţie de profil în anii ʼ50 în Cipru, de unde a fost achiziţionată de către autorităţile române şi folosită în traficul de radiocomunicaţii ale marinei fluviale. Ulterior piesa a intrat în colecţia radiotelegrafistului Vasile Căpraru, fost angajat al Marinei Fluviale a Dunării.

Cea de-a doua piesă donată Muzeului Judeţean Buzău este un receptor de unde scurte de tip USP, producţie românească, produs de Electromagnetica în anii ʼ60, utilizat în comunicaţiile militare şi ulterior, de către radioamatori.

Piesele vin să completeze colecţia de aparate telefonice şi de radiocomunicaţii a Muzeului Judeţean Buzău.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here