parinti cu copii si politisti

Campania are drept scop prevenirea dispariţiilor de minori şi ca grup ţintă elevi din clasele I-IV şi părinţii acestora. Acţiunea se derulează în două module. Primul ,,Sărbători în siguranţă” se va derula înainte de Paşte, în perioada 15 – 30 aprilie. Cel de-al doilea modul intitulat „Înapoi la şcoală – ştiu să fiu în siguranţă” se va încheia pe 15 iunie. Campania constă în întâlniri pentru transmiterea de mesaje preventive grupului ţintă, prezentarea de spoturi şi filme tematice, activităţi de distribuire de materiale informativ-preventive.

Şcoala Gimnazială „Nicu Constantinescu” din oraş a fost selectată, la nivelul Compartimentului Analiza şi Prevenirea Criminalităţii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău, pentru desfăşurarea campaniei. Astfel poliţiştii de la Prevenire vor desfăşura prezentări pe acest domeniu la toate clasele I – IV – inclusiv clasa 0. Ofiţerii de prevenire, cât şi de poliţiştii de proximitate vor desfăşura, suplimentar, în perioada sărbătorilor, activităţi şi la alte unităţi de învăţământ şi în spaţii aglomerate – locurile de joacă pentru copii din mall-uri, supermarket-uri, pieţe.

Cu ocazia campaniei poliţiştii le transmit elevilor câteva sfaturi: să meargă întotdeauna însoţiti de un prieten atunci când parcurg drumul casă-şcoală; în staţia de autobuz, să stea alături de grupul lor de prieteni pentru că este mult mai sigur; să se îndepărteze de necunoscuţii care încearcă să intre în vorbă cu ei în timp ce merg spre casă sau şcoală şi totodată dacă li se întmplă aşa ceva să povestească unui adult în care au încredere – părinte, profesor; să nu intre în vorbă cu un adult care le cere să-l ajute cu indicaţii de orientare; să refuze orice persoană care se oferă să îi ducă acasă cu maşina; înainte de a merge undeva să le ceară voie părinţilor; dacă observă că cineva îi urmăreşte să se îndrepte către zone mai aglomerate şi să ceară ajutorul unui poliţist sau unui adult însoţit de alt copil şi să povestească părinţilor sau unei persoane în care au încredere ce li s-a întâmplat iar dacă se simt ameninţaţi în vreun fel sau dacă o persoană încearcă să îi răpească să strige “Ajutor! Nu cunosc această persoană! Sunt răpit!”.

Elevii sunt sfătuiţi să le comunice părinţilor unde şi cu cine se află; să nu accepte cadouri sau dulciuri de la alte persoane, fără să le ceară voie părinţilor; să deschidă uşa nimănui, dacă sunt singuri acasă; atunci când se joacă afară să evite zonele necirculate şi izolate; să refuze să stea de vorbă cu persoane necunoscute şi să respingă orice persoană care îi atinge sau îi tratează într-un mod care îi fac să se simtă ciudat; să nu se îndepărteze de părinţi dacă se află pe stradă, la cumpărături sau în vacanţă iar atunci când au o problemă, întotdeauna să discute cu o persoană în care au încredere – părinte, profesor. Şi părinţii trebuie să ţină cont de recomandările poliţiştilor. Ei trebuie să-şi înveţe copiii adresa, numărul de telefon şi numele de familie; să-i înveţe să circule pe stradă, să fie atenţi la numărul mijloacelor de transport, să cunoască împrejurimile casei, cartierul şi drumul spre şcoală; să nu-i trimită singuri la cumpărături, mai ales în locurile pe care nu le cunosc; să nu restricţioneze excesiv şi fără justificare copiii.

Tot pentru siguranţa copiilor, părinţii sunt sfătuiţi să stabilească anumite reguli clare cu micuţii lor: să le spună când ies din casă sau din curte sau dacă vor să meargă undeva după ore; să nu deschidă uşa persoanelor necunoscute; să nu accepte să plece, pe jos sau cu maşina, împreună cu persoane pe care nu le cunosc; să refuze să plece cu persoane cunoscute, fără acordul părinţilor; să nu accepte cadouri, fie dulciuri,fie jucării de la străini fără acordul părinţilor; să realizeze împreună cu copiii, jocuri de rol pentru a vedea cum ar  gestiona o anumită situaţie şi să-i înveţe cum ar putea să se ferească de un anumit risc în acea situaţie; să-şi supravegheze copiii atat la locul de joacă.

Părinţii, când se află la cumpărături sau în zonele aglomerate să-şi supravegheze în permanenţă copiii pentru că doar câteva clipe de neatenţie sunt suficiente ca acestia să dispară sau să se accidenteze. Pentru a evita rătăcirea micuţilor locuri aglomerate este bine să discutate cu ei şi să le sugereze să respecte nişte paşi pentru a fi mai uşor de găsit: să nu se îndepărteze de locul din care şi-au dat seama că s-au rătăcit; să ceară ajutorul unei persoane în uniformă, poliţist, personal al magazinului, unei familii cu copil; să se manifeste zgomotos dacă cineva doreşte să-i ducă cu forţa din acel loc, atrăgând astfel atenţia unor persoane care i-ar putea ajuta.

Pentru a preveni fuga de acasă, părinţii sunt sfătuiţi să-i încurajeze pe cei mici să fie deschişi faţă de ei şi să le comunice ceea ce simt sau cred, chiar dacă sunt ruşinaţi, deoarece de multe ori nelămuririle sau secretele pot expune copiii la un risc potenţial. În situaţia în care copiii sunt neliniştiţi şi nu doresc să vorbească despre ce-i frământă, să-i îndrume spre un adult în care au încredere şi care îi pot  ajuta. Părinţii trebuie să fie extrem de atenţi atunci când copiii mint în mod repetat în legătură cu şcoala, cu prietenii, cu ieşirile în oraş, când dispar bani sau obiecte din casă sau aduc acasă lucruri care nu le aparţin şi cărora nu le pot justifica prezenţa. Poliţiştii spun că toate acestea pot fi semne care indică o iminentă fugă de acasă. Părinţii trebuie să-i înveţe pe micuţi că fuga de acasă nu este soluţia pentru problemele pe care le au şi să le arate riscurile la care se expun dacă părăsesc mediul familial.

În caz de dispariţie a copiilor, părinţii trebuie să urmeze următorii paşi: să întrebe vecinii, rudele, colegii lor sau alte persoane care i-ar putea oferi informaţii cu privire la situaţia copiilor; dacă nu-i găsesc în aceste locuri, să anunţe imediat Poliţia prin serviciul de urgenţă „112”; să anunţe imediat serviciul de pază si protecţie din cadrul magazinului, apoi sunaţi la „112” în cazul în care copiii au disparut din magazin în timp ce se aflau la cumpărături; când sună la serviciul de urgenţă „112”, să dea cât mai multe informaţii despre copii: numele, vârsta, înălţimea, constituţie, semne particulare, cum erau îmbrăcaţi în ziua dispariţiei, etc. După ce au anunţat Poliţia, părinţii sunt sfătuiţi să contacteze şi echipa Centrului Român pentru Copii Dispăruţi şi Exploataţi Sexual – FOCUS la 116 000 pentru a mări numărul persoanelor care îi căută şi ar putea anunţa mai uşor dispariţia copiilor în presă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here