hartaLa balurile anuale de caritate organizate de Clubul Rotary Buzău, unul dintre cele mai interesante şi mai apreciate momente îl constituie LICITAŢIA DE OPERE DE ARTĂ ŞI ANTICHITĂŢI, care, prin suspansul pe care îl crează, ţine de multe ori cu răsuflarea tăiată sala întreagă. Donatorii obiectelor scoase la licitaţie sunt în primul rând câţiva rotarieni buzoieni, între care pictorul Valeriu Şuşnea sau colecţionarii Dan Camer şi Beno Goldstein, dar şi mulţi alţi artişti plastici sau colecţionari din oraşul nostru, şi nu numai.Anul acesta invitații speciali ai balului (care va avea loc pe 13 decembrie, începând cu ora 19.00, la Restaurantul Grand) vor fi Oana Sârbu, Distractis Show și artiști locali, printre care Florin Bonea și Alina Mirea, precum și dansatorii de la „Flamenco” Maria Goslan și Antonio Stan. Banii strânși în urma licitației vor merge către copiii instituționalizați și bătrânii din azile care au probleme majore de sănătate, în mod special cei cu boli cardiovasculare grave. Anul acesta vedetele licitaţiei vor fi, ca şi anul trecut, două machete deosebit de spectaculoase, reprezentând o corabie vikingă şi un galion olandez (cu lungimea de peste un metru), ambele realizate de preşedintele în exerciţiu al clubului, Beno Goldstein – care, în plus, va dona şi câteva obiecte vechi de perioadă interbelică. Dan Camer, fost preşedinte, în prezent secretarul clubului, va dona pentru licitaţie prima hartă a României Mari, tipărită la Viena în anul 1919 (piesă de colecţie de dimensiuni mari, înrămată, care este reprodusă şi pe coperta cărţii „Pro Basarabia şi Bucovina”), un set de patru gravuri vechi (reprezentând alegoric anotimpurile prin fazele vieţii omului: copilăria, tinereţea, maturitatea şi bătrâneţea) şi o caricatură surpriză. Sorin Cristea, sergentul clubului, va dona un nai primit de la Gheorghe Zamfir, care a fost confecţionat special pentru acesta şi care are inscripţionat pe el numele fenomenalului artist român. Artiştii plastici autohtoni vor fi şi ei prezenţi în licitaţie, cap de afiş fiind cel mai cunoscut pictor buzoian, Gheorghe Ciobanu, cu tabloul „Planeta 1″ (prima creaţie dintr-o relativ recentă serie inovativă). Alături de el va fi prezent şi mult mai tânărul confrate într-ale artei, Bogdan Ciobanu, preparator la Universitatea Naţională de Arte Bucureşti, cu piesa „Triptic” (premiată de Clubul Rotary Buzău la Bienala de Artă „Ion Andreescu”, ediţia a VIII-a). Sunt de asemenea aşteptate lucrări ale pictorilor Stefan Lăzărescu „Peşte”, Leonard Ţuclea şi Rodica Predoiu. O donaţie interesantă şi inedită a fost promisă de profesorul Constantin Ciurea. Este vorba despre setul de cinci volume „Decoraţii România”, un catalog realizat în policromie (premieră naţională din acest punct de vedere).

La Balul de caritate va fi prezentată şi copia în bronz a sculpturii „Rugăciune” de Constantin Brâncuşi, realizată de Clubul Rotary Buzău cu fondurile strânse la acţiunea similară de anul trecut, statuie care va fi montată în Cimitirul Dumbrava pe locul piesei furate de aici în urmă cu mai mult timp. Legat de aceasta, la licitaţie va fi introdus şi un set de şase replici miniaturale ale unor sculpturi de Constantin Brâncuşi, precum şi un set de sculpturi în lemn reprezentând „Cele Zece Porunci” („Tablele Legii”), ambele realizate de Beno Goldstein. Toate familiile participante la bal vor primi, conform obiceiului, câte o amintire de la eveniment, care, de această dată, va fi un mic obiect artizanal, realizat de asemenea de Beno Goldstein, amfitrionul evenimentului caritabil.

În cadrul balului de caritate va fi organizat şi un stand cu obiecte „vintage”, aduse de la Paris de către o firmă de specialitate. În urmă cu un an, acesta s-a bucurat de foarte mult succes, în special în rândurile doamnelor, care au putut să-şi procure de aici obiecte de podoabă deosebit de atractive şi valoroase din punct de vedere artistic. Oricare persoană care dorește să participe la licitație şi să contribuie astfel la un proiect caritabil poate suna pentru informaţii şi rezervări la tel.0723-429264.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here