20130521 191809

Primarul comunei Cernătești, Valerică Șercăianu, va afla astăzi dacă merge sau nu în arest preventiv pentru următoarele 29 de zile. Luni se judecă recursul depus de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Buzău după ce joia trecută magistrații au respins propunerea lor și au dispus doar interdicția de a părăsi țara.

Expertiza tehnică cerută de procurori a arătat că primarul comunei Cernăteşti, Valerică Şercăianu, este responsabil de accidentul în urma căruia o adolescentă şi-a pierdut viaţa şi o alta a fost rănită.
Procurorii Parchetului Judeţean Buzău au cerut arestarea preventivă pentru 29 de zile a primarului din Cernăteşti, dar judecătorii Tribunalul Buzău au respins propunerea şi au dispus doar interdicţia de a părăsi țara.

„Respinge sesizarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău privind arestarea preventivă a inculpatului Şercăianu Valerică. În baza art. 149/1, alin. 12 cu referire la art. 146, alin. 11/1 , Cod procedură penală ia faţă de inculpat măsura preventivă a obligării de a nu părăsi ţara începând cu data de 06.06.2013 pe o perioadă de 30 zile, fără încuviinţarea Judecătoriei Buzău. În baza art. 145/1 raportat la art 145, alin. 1/1, Cod procedură penală impune inculpatului respectarea următoarelor obligaţii pe durata măsurii preventive: – să se prezinte la organul de urmărire penală sau, după caz, la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat; – să se prezinte la organul de poliţie desemnat să efectueze urmărirea penală,conform programului de supraveghere întocmit de acesta sau ori de câte ori este chemat; – să nu îşi schimbe locuinţa fără încuviinţarea organului judiciar care a dispus măsura; – să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte nicio categorie de arme. În baza art. 145/1 raportat la art. 145, alin. 1/2, Cod procedură penală impune inculpatului respectarea suplimentară faţă de cele arătate mai sus şi a următoarei obligaţii pe durata măsurii preventive: – să nu conducă niciun vehicul sau alte autovehicule. În baza art. 145/1 raportat la art. 145, alin.2/2, Cod procedură penală atrage atenţia inculpatului cu privire la încălcarea cu rea credinţă a măsurii preventive şi a obligaţiilor ce revin având ca efect luarea măsurii arestului preventiv. Prezenta încheiere se va comunica, de îndată inculpatului, Postului de Poliţie Cernăteşti , Jandarmeria Buzău, Poliţiei Comunitare Buzău, Serviciului de Evidenţă Informatizată a Persoanei – , Serviciul Paşapoarte Buzău, Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră, IPJ Buzău – Serviciul de Investigaţii Criminale. În baza art. 145/1 raportat la art. 145, alin.3, Cod procedură penală, IPJ BUZĂU va verifica periodic respectarea măsurii preventive şi a obligaţiilor impuse inculpatului, iar în cazul în care se constată încălcări ale acestora va sesiza de îndată procurorul care supraveghează urmărirea penală. Cu drept de recurs în termen de 24 de ore de la pronunţare”, se arată în soluția pe scurt dată de magistrații Judecătoriei. Recursul va fi judecat astăzi dimineață la Tribunalul Buzău.

Decizia luată de procurori săptămâna trecută l-a luat prin surprindere pe alesul local care vroia să se întoarcă astăzi la primărie din concediul de odihnă în care a intrat după accidentul provocat la Potoceni.

Reamintim că în data de 21 mai, de Sfinții Constantin şi Elena, primarul localităţii buzoiene Cernăteşti, Valerică Şercăianu, aflat la volanul maşinii personale, a provocat un accident rutier în timp ce efectua o triplare. Şercăianu a pierdut controlul Jeep-ului, a ieşit în afara şoselei unde a lovit două adolescente şi a dărâmat un stâlp de electricitate. Una dintre victime, o adolescentă de 15 ani, a murit, cealaltă era încă internată la un spital din Capitală.

Rezultatul expertizei a scos la iveală faptul că Valerică Șercăianu circula la momentul producerii accidentului cu 91 de kilometri la oră, iar la testarea cu aparatul Drager alcoolemia lui Valerică Șercăianu a ieşit de 0,38 mg alcool per litru în aerul expirat. Testele efectuate la Medicina Legală au reliefat alcoolemii de 0,8 și 0,65 g alcool pur în sânge, la diferență de o oră și 25 de minute. Șercăianu a fost reținut în aceeaşi seară pentru ca după 24 de ore să fie eliberat, procurorii solicitând expertiză tehnică.

Se pare că primarul din Cernăteşti are la activ alte sancţiuni pentru conducere sub influenţa alcoolului, evenimente rutiere soldate cu pagube materiale și numeroase încălcări ale regimului de viteză.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here