copiiUn proiect de lege al Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA) a fost recent finalizat și oferă soluții legislative menite să simplifice actualul sistem de adopție. Printre cele mai importante modificări ale acestui proiect legislativ se numără reducerea, de la un an la șase luni, a perioadei de căutare a rudelor copilului care ar putea dori să se ocupe de creșterea sa. Dacă rudele nu sunt găsite în acest interval, pot începe procedurile de declarare a adoptabilității copilului.
Alte modi­ficări cuprinse în proiect sunt prelungirea atestatului pentru adopție necesar viitorilor părinți, de la un an la doi ani, eliminarea etapei de pregătire pentru persoanele cărora le-a expirat atestatul și solicită altul nou, precum și a termenului de doi ani stabilit pentru valabilitatea statutului de copil adoptabil. Copilul va păstra acest statut până la încuviințarea adopției sau până la împlinirea vârstei de 14 ani, când își va exprima singur opinia cu privire la această posibilitate.
Prin noul proiect, familiile care doresc să adopte ar putea beneficia de un concediu de acomodare de până la 90 de zile și de plata unei in­dem­nizații. În același timp, angajatorii vor fi obligați să acorde familiilor adoptatoare timp liber în limita a 40 de ore pe an, astfel încât acestea să poată efectua neîngrădite evaluările corespunzătoare obținerii atestatului și să participe la întâlnirile cu copilul pe care doresc să-l ia acasă și să-l crească.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here