prima casaPersoanele care intenţionau să îşi achiziţioneze o locuinţă prin intermediul programului gestionat de stat, respectiv Prima Casă, mai au o şansă şi anul viitor. Cu toate că nu se ştia dacă vor mai fi fonduri pentru acest program, se pare că, pe lângă banii ce vor veni de la stat, şi garanţiile neutilizate de bănci vor putea fi folosite în 2013. Astfel, programul Prima Casa va continua anul viitor, cu garanţii suplimentate cu 200 milioane de euro, astfel încât fondurile să ajungă cel puţin până la mijlocul lui 2013, iar băncile care nu utilizează până la sfârşitul acestui an sumele alocate le vor putea folosi anul următor. Finanţatorii care au beneficiat de alocări din plafonul aferent anului 2012 vor fi autorizaţi să utilizeze integral diferenţele din sumele alocate şi neangajate până la data de 31 decembrie 2012 în cursul anului 2013, potrivit unui proiect de hotărâre publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice.

Din totalul celor 16 bănci participante la a patra etapă a acestui program, opt au solicitat alocarea de sume din plafonul suplimentar de 200 de milioane de euro, fiind vorba despre BCR, BRD, CEC Bank, Banca Transilvania, OTP, Unicredit Ţiriac Bank, Raiffeisen Bank, Credit Agricole şi Leumi Bank, iar acestea pot fi utilizate numai până la finele acestui an, în conformitate cu legislaţia actuală. Totodată, suma reprezentând diferenţa rămasă neutilizată din plafonul alocat pentru acest an va fi publicată pe site-ul Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri până la data de 15 ianuarie 2013. Dacă hotărârea va fi aprobată, băncile vor putea beneficia de alocarea plafonului imediat după ce au epuizat sumele anterioare, evitându-se astfel instalarea panicii provocate de oprirea creditării persoanelor fizice care au întreprins demersuri şi au efectuat cheltuieli pentru a intra în program, respectiv au semnat antecontracte de vânzare cu termene stricte de perfectare a contractelor de vânzare-cumpărare.

FNGCIMM va evalua cel puţin trimestrial modul de utilizare de către finanţatori a plafonului alocat şi va efectua realocări între finanţatori în funcţie de gradul de utilizare a sumelor şi de ponderea garanţiilor acordate de finanţator în totalul garanţiilor acordate. Lansat în iulie 2009, programul guvernamental Prima Casă a ajuns în prezent la o cotă de aproximativ 80.000 de credite, în valoare totală de 3,12 miliarde euro. De-a lungul celor cinci etape ale programului Prima Casă s-au acordat până în prezent peste 79.500 de garanţii pentru finanţări în valoare de aproape 3,117 miliarde euro. Valoarea creditului mediu per ansamblul întregii perioade este de 39.200 euro.

Totodată, majoritatea celor care au apelat la acest program, 98,5 la sută au solicitat credite în valută şi doar 1,5 la sută în moneda naţională. Din totalul garanţiilor acordate, 52 la sută au fost pentru locuinţe cu două camere, 27 la sută pentru locuinţe cu trei camere, în timp ce pentru locuinţe cu o singură cameră s-au îndreptat doar 13 la sută din garanţii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here