eutanasierea cainilor fara stapan 47Reprezentantii asociatiilor de protectie a animalelor din Buzau au participat ieri la protestul din Parlament. Silvia Rus, presedintele asociatiei “prieteni credinciosi” a inaintat o petitie semnata de peste doua mii de voluntari insa efortul de a convinge a fost zadarnic.

Peste 150 de persoane au protestat  fata de modificarile la proiectul de lege privind gestionarea cainilor fara stapan, cerand deputatilor sa respinga prevederile care permit autoritatilor locale sa decida in cazul eutanasierii animalelor si sa voteze legea sterilizarii.  Protestatarii au spus ca nu sunt de acord cu folosirea eutanasierii ca metoda de rezolvare a problemei cainilor fara stapan, cerand „stoparea abuzurilor” si sterilizarea animalelor. 

Comisia pentru administratie publica a Camerei Deputatilor a adoptat, insa cu amendamente, proiectul de lege privind cainii fara stapan, stabilind ca animalele vor fi tinute 30 de zile in adaposturi, dupa care autoritatile locale vor decide ce fac cu acestea – le sterilizeaza sau le eutanasiaza. Asociatiile de protectie a animalelor cer respingerea modificarilor la legea privind gestionarea cainilor fara stapan, care permit autoritatilor locale sa decida sterilizarea animalelor, pastrarea lor in centre sau eutanasierea dupa un anumit numar de zile. 

Acestea spun ca modificarile aduse proiectului de lege vor permite uciderea in masa a maidanezilor si cer sterilizarea si readucerea animalelor in locul de unde au fost luate. In opinia ONG-urilor, eutanasia nu va rezolva problema cainilor strazii, asa cum nu a rezolvat-o nici intre 2001 si 2008, cand aceasta a fost permisa. Reprezentantii ONG-urilor atrag atentia ca maidanezii apar si din cauza cetatenilor care ii abandoneaza si care nu sunt sanctionati.

De asemenea, acestia mai spun ca eutanasierea este o solutie pe termen scurt si foarte costisitoare, potrivit Organizatia Mondiale a Sanatatii, si incalca normele UE si Conventia Europeana cu privire la bunastarea animalelor.  Asociatiile de protectia animalelor au mai aratat ca in perioada 2001-2008, Administratia pentru Supravegherea Animalelor a raportat 144.339 de caini eutanasiati in Capitala, pentru care s-au cheltuit peste noua milioane de euro.

Potrivit acestora, eutanasierea unui caine costa intre 60 si 70 de euro, in timp ce pentru sterilizarea unui animal sunt cheltuiti intre 15 si 25 de euro. Pentru tinerea sub control a inmultirii cainilor maidanezi, ONG-urile militeaza pentru identificarea cu microcip a tuturor cainilor, dar si pentru introducerea obligativitatii de sterilizare a animalelor de catre stapani sau a platii unei taxe anuale in cazul in care refuza sterilizarea. Urmeaza insa votul in plenul camerei care mai poate schimba ceva. Sau nu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here