112Serviciul de urgenţă 112 poate fi accesat şi de persoanele surdo-mute, dacă acestea au un videotelefon, în acest sens fiind încheiat un protocol de cooperare între Ministerul Muncii, STS, ANCOM şi asociaţii, a declarat secretarul de stat Denisa Pătraşcu.
Secretarul de stat în Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice a spus că ieri a semnat protocolul de cooperare pentru asigurarea accesului la Serviciul de urgenţă 112 în cazul persoanelor cu dizabilităţi psihosenzoriale, document încheiat cu STS, ANCOM, Asociaţia Surzilor din România, Asociaţia Nevăzătorilor din România şi Asociaţia „1 Iunie 2001”.
În vara trecută anunţam acest proiect, care astăzi deja se pilotează şi care va fi implementat la nivel naţional. Prin acest proiect, persoanele cu dizabilităţi, în special auditive, vor putea să folosească serviciul de urgenţă 112. Prin acest protocol, părţile vor coopera pentru identificarea, analizarea şi dezvoltarea de soluţii tehnice, operaţionale pentru preluarea apelurilor de urgenţă, precum şi pentru găsirea de soluţii de finanţare acestora„, a adăugat secretarul de stat.
Denisa Pătraşcu a explicat că la serviciul 112 Buzău există un interpret mimico-gestual, care preia mesajele prin videotelefon şi le comunică dispeceratului.
Secretarul de stat a precizat că toate apelurile prin videotelefon, indiferent din ce judeţ vin, vor fi direcţionate către interpretul mimico-gestual din Buzău.
Denisa Pătraşcu a precizat că o problemă ar putea fi faptul că nu toate persoanele cu dizabilităţi de acest tip şi-ar putea permite achiziţionarea unui videotelefon, însă se încearcă identificarea unor soluţii de finanţare, eventual prin accesarea de fonduri europene, printr-o axă specială pentru persoane cu dizabilităţi.
Potrivit datelor centralizate de Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, la nivel naţional sunt 23.373 de persoane surdo-mute, dintre care 111 sunt instituţionalizate, restul fiind în familii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here