someri loc de munca2Potrivit unui raport privind activitatea Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Buzău, până la finalul lunii trecute, din numărul total al şomerilor 3.989 erau indemnizaţi şi 11.592 neindemnizaţi, rata şomajului buzoian, la data de 11 decembrie fiind de 8,3%, în creştere faţă de 7,7% înregistrată la finalul lunii decembrie 2011. În ceea ce priveşte populaţia ocupată, la data menţionată se ridică la 173.400 de persoane, în timp ce populaţia activă era de 188.400 persoane. Numărul total al salariaţilor buzoieni, la 11 decembrie 2012 era de 78.700, în creştere comparativ cu cei 77.600 de salariaţi înregistraţi la Buzău la finalul anului trecut. „Creşterea numărului de şomeri este cauzată de disponibilizările colective din această perioadă, de concedierile colective, dar şi de lipsa locurilor de muncă vacante. Totodată, mulţi angajatori au preferat în această perioadă să-şi lichideze firmele sau să le suspende activitatea, din cauza crizei economice manifestate începând cu 2009. Un alt efect al crizei economice a fost în această perioadă lipsa cererii de forţă de muncă, chiar dacă oferta a fost una variată şi mare. Este de remarcat lipsa investiţiilor majore, generatoare de locuri de muncă, din anul 2011 şi din 2012, conform raportului “Tabloul investiţional regional în 2011 şi 2012” (în care judeţul Buzău şi încă alte cinci judeţe din ţară figurează cu investiţii cu capital românesc şi străin zero). În concluzie, criza economică şi financiară încă se manifestă la nivel judeţean (chiar cu toate măsurile active oferite şomerilor, lipsa investiţiilor majore nu generează locuri de muncă), naţional (pachetul de măsuri impuse de Guvern în 2010 nu şi-a atins efectul dorit – a crescut şomajul şi nu a crescut consumul) şi european (ceea ce se întâmplă acum în Europa se poate răsfrânge direct sau indirect şi asupra României)”, spune directorul AJOFM, Adrian Fumu.

Aproape unul din şase angajatori se aşteaptă ca anul viitor, mai precis în primele trei luni, angajările să crească, semnificative urmând a fi creşterile de angajaţi din sectoarele comerţului cu ridicata şi cu amănuntul şi în industria prelucrătoare. Potrivit unui studiu realizat de compania de resurse umane Manpower, în ciuda crizei economice, angajatorii români anticipează în continuare oportunităţi de angajare pentru cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă, în primele trei luni ale anului 2013.

De altfel, cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă sunt sfătuiţi să se concentreze pe zonele şi domeniile care sunt în creştere, să se adapteze pe noi posturi, având în vedere că în economie au loc schimbări semnificative. Asta poate însemna relocare, recalificare sau actualizarea abilităţilor profesionale.

În perioada ianuarie – martie 2013, se anticipează creşteri semnificative privind efectivele de angajaţi în sectorul comerţului cu ridicata şi amănuntul, în sectorul industriei prelucrătoare, de asemenea, o creştere constantă a numărului de locuri de muncă în domeniul finanţelor, asigurărilor, serviciilor imobiliare şi serviciilor de afaceri, dar şi în domeniul transporturilor, depozitării şi comunicaţiilor. În domeniul construcţiilor, angajatorii manifestă un optimism rezervat, iar pentru sectorul energiei electrice, gazelor şi apei, se previzionează o descreştere a volumului de personal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here