Focarele de pestă porcină africană din localitățile Pănătău, Lunca (Pătârlagele) și Puiești se închid, după aplicarea tuturor măsurilor prevăzute de procedurile ANSVSA. La această dată, pesta porcină africană mai evoluează în două  localități din județ, respectiv Beceni și Amara, cu un număr de 4 focare (dintre care 3 în exploatații nonprofesinale) și un caz la mistreț. În total, la nivelul județului au fost eliminați 97 de porci afectați de boală.

,,Avem vești foarte bune că 3 focare din cele 7 au fost închise Pănătău, Lunca (Pătârlagele) și Puiești. Este o realizare pentru județul Buzău și încă odată se confirmă că nu noi suntem cei vinovați, locuitori ai județului Buzău, ci asta a fost adusă printr-o neatenție, o neglijență în judeul Buzău. (…) Totodeauna trebuie să ne fie teamă atâta timp în județele limitrofe există în continuare pericolul de Pestă Porcină Africană, dar dacă gospodarii din județul Buzău și-au luat măsuri de precauție și prevenție este bine”, a spus prefectul Carmen Ichim.

Vineri, 14 decembrie, au fost introduși porcii santinelă la nivelul celor două exploatații nonprofesionale din localitatea Amara, comuna Balta Albă. Aceștia vor sta aici pentru o perioadă de cel puțin 45 de zile. Apoi vor fi recoltate probe de sânge pentru depistarea prezenţei anticorpilor, în conformitate cu prevederile manualului de diagnostic. Niciun porc nu poate părăsi exploataţia înainte de cunoaşterea rezultatelor negative ale examenelor serologice. În cazul în care nici unul dintre porci nu a produs anticorpi contra virusului pestei porcine africane, se poate realiza repopularea completă a exploatațiilor mentionate mai sus și respectiv vor fi ridicate toate restricțiile sanitar veterinare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here