romanii-au-12-zile-libere-stabilite-prin-lege-in-2013-185381Angajatii s-ar putea bucura de alte trei sarbatori legale pe an, dupa ce cateva propuneri legislative in acest sens au fost inregistrate de Senat si urmeaza a fi dezbatute in cadrul comisiilor permanente. Mai exact, se propune introducerea in Codul Muncii, ca sarbatori legale, a celei de-a treia zi de Paste, a datei de 10 mai si a datei 21 mai – ziua Sfintilor Imparati Constantin si Elena.

Codul Muncii ar putea fi modificat din nou, astfel incat romanii sa beneficieze de alte trei zile libere nationale, in plus fata de cele 12 sarbatori legale existente deja. Mai exact, patru propuneri legislative in acest sens se afla pe ordinea de zi a Comisiei de Munca din Senat, care este si prima camera sesizata.

Doua dintre aceste propuneri vizeaza declararea datei de 10 Mai ca zi libera. Concret, Senatorul PNL Puiu Hasotti a depus la Senat, in acest sens, un proiect de acte normativ care stabileste ca data de 10 Mai va fi sarbatoare nationala, si nu 1 decembrie, asa cum este in momentul de fata.

Ziua respectiva ar urma sa fie si libera pentru salariati, motiv pentru care, pentru armonizarea legislatiei, senatorul a elaborat si proiectul de modificare a Codul Muncii, stabilind acelasi lucru: includerea datei de 10 mai in calendarul zilelor libere anuale.

„De peste doua decenii, Romania isi celebreaza, prin dispozitie constitutional, Ziua Nationala la 1 Decembrie, data menita a eterniza amintirea Marii Uniri de la 1918, infaptuita sub sceptrul regelui Ferdinand. Cu toate acestea si in ciuda multor avataruri traite de societatea romaneasca in cei 23 de ani scursi de la momentul de rascruce din decembrie 1989, semnificatiile adanci ale lui 10 Mai nu s-au stins nicicand. Este momentul de a-i da acestei zile stralucirea oficiala meritata, conferindu-i statutul de Sarbatoare Nationala, pentru ca romanii de azi si din viitorime sa nu uite niciodata marile servicii facute natiunii de monarhia constitutional”, sustine initiatorul in expunerea de motive.

Initiativa de a declara data de 10 Mai ca sarbatoare nationala a primit deja avize favorabile din partea Comisiei pentru administratie publica, organizarea teritoriului si protectia mediului si Comisia pentru drepturile omului, culte si minoritati.

O alta propunere inregistrata in Senat vizeaza introducerea in Codul Muncii, ca sarbatoare legala, a zilei de 21 mai. Conform calendarului ortodox, aceasta este ziua Sfintilor Imparati Constantin si Elena, iar initiatorii sustin, in expunerea de motive, ca aportul acestora la raspandirea cultului crestin este unul prea semnificativ pentru a fi trecut cu vederea.

„Avand in vedere ca peste doua milioane de cetateni ai Romaniei poarta unul dintre aceste sfinte nume si ca anul 2013 este anul omagial al Sfintilor Imparati Constantin si Elena, propunem ca data de 21 mai sa fie declarata sarbatoare legala”, puncteaza initiatorii.

Consiliul Economic si Social a dat, totusi, un aviz nefavorabil acestei propuneri, intrucat in calendarul ortodox exista mai multe sarbatori cu semnificatie religioasa importanta care nu sunt prevazute in Codul Muncii ca zile de sarbatoare legala in care nu se lucreaza.

Acelasi Consiliu a dat, pe de alta parte, un aviz favorabil unui proiect de act normativ care instituie cea de-a treia zi de Paste drept sarbatoare legala in care nu se lucreaza.

Astfel, mai multi senatori si deputati PSD sustin ca este necesara stabilirea ca sarbatoare legala si a celei de-a treia zi de Paste, in plus fata de prima si a doua zi, prevazute ca libere de Codul Muncii. Cu toate acestea, parlamentarii modifica legislatia Muncii astfel incat elimina dispozitia conform careia prima zi de Paste este zi de sarbatoare legala si introduc, in schimb, prevederea conform careia a treia zi de Paste este libera.

Acest fapt a fost semnalat si de Guvern, care, in punctul de vedere asupra propunerii, a remarcat ca o astfel de prevedere ar genera confuzie, intrucat se poate induce ideea importantei deosebite acordate celor de-a doua si de-a treia zi de Paste in detrimental primei zile de sarbatoare. „Or, conform traditiei crestine, ziua Invierii Domnului este duminica – prima zi a sarbatorii pascale”, subliniaza Executivul.

Practic, daca proiectul ar intra in vigoare, salariatii ar urma sa aiba liber, legal vorbind, doar in a doua si a treia zi de Paste, nu si in prima zi. Documentul a primit deja un aviz negativ din partea Guvernului si a Comisiei pentru drepturile omului.

Amintim ca, prin Ordinul nr. 3818/2013, Ministerul Educatiei Nationale a decis, inca de la inceputul anului, sa acorde cadrelor didactice si elevilor inca o zi libera pentru perioada sarbatorilor pascale, respectiv ziua de marti, 22 aprilie 2014.

Toate cele patru propuneri sunt momentan inregistrate la Senat, prima camera sesizata. Pentru a putea intra in vigoare, ele trebuie sa fie avizate mai intai de toate comisiile sesizate, inclusiv de Comisia pentru munca, familie si protectie sociala, si apoi sa treaca de votul Camerei Deputatilor, forul decizional.

Ce sarbatori legale sunt acum in Codul Muncii?

Codul muncii prevede, in prezent, 12 sarbatori legale, traduse in zile libere pentru salariati. Mai exact, zilele nelucratoare stabilite de legislatia muncii sunt:

–  1 si 2 ianuarie;

–  prima si a doua zi de Pasti – in 2013, aceste zile sunt in 5 si 6 mai;

– 1 mai;

–  prima si a doua zi de Rusalii – in 2013, aceste zile sunt in 23 si 24 iunie;

– Adormirea Maicii Domnului;

–  Sfantul Andrei – 30 noiembrie;

–  1 decembrie – Ziua Nationala a Romaniei;

– prima si a doua zi de Craciun – 25 si 26 decembrie.

Dintre acestea, numai o parte sunt, calendaristic, in timpul saptamanii. Astfel, in acest an, salariatii se bucura in total de 8 zile libere care intervin in timpul saptamanii normale de lucru (luni-vineri), din cele 12 sarbatori legale prevazute de Codul Muncii.

Pana la sfarsitul acestui an, angajatii se vor mai bucura de doar doua zile libere in timpul saptamanii, 25 si 26 decembrie (prima si a doua zi de Craciun), adica miercuri si joi. Acesta deoarece 30 noiembrie si 1 decembrie, celelalta doua sarbatori ce au mai ramas, „pica” sambata si duminica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here