Salariul minim a crescut, de la 1 mai, la 1.250 lei pe lună brut. Oficial, suma netă încasată lunar de un român plătit cu salariul minim va fi de 917 lei, cu 141 de lei mai mult decât până în luna aprilie. Măsura urma să îi vizeze pe 1,13 milioane de români, în fapt însă aproximativ 2 milioane de persoane vor beneficia de această majorare a salariului minim.

Și sunt semne că salariul minim nu va rămâne la această valoare. Ordonanța ce viza salariile bugetarilor și care a creat un cutremur în Guvern, prevedea înghețarea salariului minim pentru o perioadă de cel puțin doi ani la 1.250 lei. Noul Ministru al Muncii, Dragoș Pîslaru, a anunţat oficial că nu abandonează negocierile pe salariul minim, iar surse din Guvern confirmă că acest indicator nu va rămâne la această valoare. O veste bună pentru sindicate, care sunt oricum pe un butoi de pulbere, și spun că un astfel de salariu minim stimulează statul acasă, prin faptul că este mai mic decât ajutoarele sociale.

Este a doua majorare din acest an, după ce, la 1 ianuarie 2015 salariul minim urcase la 975 de lei, iar pe 1 iulie 2015 salariul minim pe economie fusese majorat la 1.050 de lei. Calculele oficiale ale Guvernului arată că aproximativ 1,13 milioane de salariați urmează să fie beneficiari ai majorării salariului minim, după datele ministerului Muncii, de la finalul lui 2015. Dintre aceștia, peste 39.000 erau angajați în sectorul bugetar și peste un milion în sectorul privat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here