cum-gandesc-guvernantii-ca-se-va-reduce-evaziunea-fiscala-daca-maresc-salariul-minim-pe-economie-s-ar-salva-600-de-milioane-de-euro-187579Salariul minim brut se majoreaza de la 1 ianuarie 2014 si va ajunge la 850 de lei, fata de 800 de lei, cat este in prezent, actul normativ care prevede acest lucru fiind adoptat joi de Guvern. Pentru angajatori, cresterea salariului minim nu inseamna doar ca vor plati lunar 50 de lei in plus angajatului, ci presupune si costuri mai mari in ceea ce priveste taxele achitate la stat pentru respectivul salariu. La toate acestea se adauga si costul pe care firmele vor trebuie sa il suporte si pentru transmiterea in Revisal a modificarilor salariale, daca acest serviciu a fost externalizat catre un prestator.

Salariul minim brut va creste de lei la 850 de lei, de la inceputul anului viitor, potrivit unei hotarari adoptate de Guvern in sedinta de joi, care mai prevede si ca de la 1 iulie 2014 salariul minim se va mai majora o data pana la 900 de lei.

Actul normativ, care va intra in vigoare dupa publicarea in Monitorul Oficial (acest lucru nu s-a intamplat pana la ora redactarii acestui articol – n.red.) stabileste ca salariul de 850 de lei este valabil pentru un program complet de lucru de 168 ore, in medie, pe luna, reprezentand o remuneratie de 5,059 lei/ora.

De majorarea din 1 ianuarie vor beneficia, conform informatiilor furnizate de Guvern, peste 804.000 salariati, dintre care 238.143 din sectorul bugetar si 566.112 de salariati din mediul privat.

Potrivit prevederilor legale, angajatorii care stabilesc salarii mai mici decat cel minim risca amenzi cuprinse intre 1.000 si 2.000 lei.

Salariatii, mai “scumpi” pentru angajatori de anul viitor

Cresterea salariului minim va antrena cheltuieli suplimentare pentru angajatori, care vor fi nevoiti sa plateasca bani in plus atat angajatului, cat si statului. Lunar, cheltuielile firmelor cu salariile vor fi mai mari cu peste 60 lei decat in prezent pentru fiecare angajat incadrat cu minimul pe economie.

De unde vin cheltuielile suplimentare? Pe de-o parte, firma trebuie sa plateasca cu 50 de lei mai mult decat pana acum angajatului (ca venit brut, angajatul va plati si el contributii pentru banii in plus), la care se adauga alti 14 lei pentru contributiile la stat pe care angajatorul le va achita in plus (comparativ cu valoarea actuala) pentru respectivul salariu. Costul lunar total cu salariul va creste, pentru angajator, cu 64 de lei, de la 1024 de lei, cat este acum, pana la 1088 de lei, cat va plati incepand din ianuarie.

Costuri salariale angajator

Taxe – stat Salariu minim = 800 de lei Salariul minim = 850 de lei
Contributia la Asigurarile Sociale (conditii normale de munca) 166 lei 177 lei
Contributia la Fondul de Somaj 4 lei 4 lei
Contributia la Fondul de Concedii si Indemnizatii 7 lei 7 lei
Contributia la Fondul de Garantare al Platii Creantelor Salariale 2 lei 2 lei
Contributia la Asigurari Sociale de Sanatate 42 lei 44 lei
Contributia la Fondul de Accidente de Munca si Boli Profesionale 3 lei 3 lei
Total taxe firma 224 lei 238 lei
Costul total al firmei cu salariul 1024 lei 1088 lei

*Datele prezentate in tabel sunt calculate in functie de cotele actuale ale contributiilor sociale, care, conform proiectului de buget pe 2014 publicat recent de Guvern, vor ramane la acelasi nivel si in 2014.

Bani in plus si pentru inregistrarea in Revisal, daca serviciul a fost externalizat

Majorarea salariului minim la 850 de lei incepand de la 1 ianuarie trebuie raportata obligatoriu in Registrul de Evidenta a Salariatior de toti angajatorii care au salariati platiti cu minimul pe economie. Nerespectarea acestei obligatii poate fi sanctionata de inspectorii de munca cu amenzi cuprinse intre 5.000 si 8.000 de lei.

Completarea si depunerea Revisal cu noua valoare a salariului minim se poate face fie de un angajat desemnat al firmei, fie de catre un prestator caruia angajatorul i-a externalizat acest serviciu.

In primul caz, raportarea noului salariu minim in Revisal nu presupune niciun cost suplimentar pentru angajator, din moment ce pentru aceasta atributie respectivul salariat este oricum remunerat prin contractul de munca.

In schimb, pentru firmele care au incheiat contracte cu furnizori externi, la care plata se face de fiecare data cand apare o modificare de transmis in Revisal,  actualizarea registrului cu noile valori salariale si depunerea lui va insemna si cheltuieli aditionale pentru plata acestui serviciu.

Pretul aproximativ pentru transmiterea Revisal variaza intre 10 si 25 de lei pentru fiecare angajat caruia trebuie sa ii fie modificat salariul. Spre deosebire de cheltuielile cu salariul si contributiile, care vor fi lunare, costul pentru serviciile de Revisal sunt percepute o singura data, la momentul actualizarii registrului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here