candestiControversatul preot Dorel Mihăilă a refuzat să dea rudelor unui decedat un loc în vechiul cimitir al satului

O mînă de enoriaşi au fost pe punctual de a-l linşa ieri pe preotul din Cîndeşti. Rude ale unei femei decedate zilele trecute, oamenii au trăit ieri clipe absurde şi n-au mai răbdat cînd s-au trezit că nu au unde să-şi ducă mortul la groapă. Oamenii săpaseră un loc de veci în cimitirul nou, dar cînd să plece la înmormîntare au aflat că terenul respectiv este proprietate privată şi nu pot îngropa pe cineva acolo. Au cerut un loc în vechiul cimitir al satului, dar parohul i-a refuzat şi de aici tot scandalul. Femeia moartă a fost înmormîntată abia spre seară, după ce o rudă i-a cedat un loc de veci. Preotul din Cîndeşti a scăpat, ieri, mai mult cu fuga de furia unor enoriaşi din Cîndeşti. Scandalul a început după ce oamenii au vrut să ducă la groapă, în cimitirul folosit în ultimii ani, o localnică. Cînd au ajuns acolo au dat nas în nas cu poliţiştii, care le ceruseră groparilor să astupe locul, întrucît terenul fostului cimitir e acum proprietate privată. Preotul a încercat să dea vina pe Justiţie, care a retrocedat cimitirul. Pe fir a intrat şi primarul din Verneşti, care a dat vina pe slujitorul Domnului. Pînă la urmă enoriaşii au luat foc, pentru că preotul o ţinea pe-a lui şi nu vroia să le dea un alt loc de veci în celălalt cimitir din sat. Tot scandalul a durat aproape trei ore şi la el au asistat zeci de localnici, dar şi trupele de intervenţie ale Poliţiei. Pînă la urmă, preotul a fost evacuat cu forţa, iar oamenii au găsit singuri soluţia.

Arhiepiscopia dă vina pe proprietar
Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei dă vina pentru tot scandalul pe actualul proprietar al terenului pe care se află cimitirul. Reprezentanţii Bisericii spun că i-au propus omului un tîrg, dar au fost refuzaţi. „Ca orice instituţie a statului român, respectăm hotărîrea judecătorească şi, în momentul de faţă, acolo este proprietate privată, ne pare rău că s-a ajuns la acest incident, trebuia cetăţeanul în cauză, cel care a primit acest teren, să accepte schimbul pe care Arhiepiscopia Buzăului i l-a propus cu ani în urmă, tocmai ca terenul aflat astăzi în litigiu să rămînă cimitir parohial, să nu se ajungă la cazul nefericit de astăzi”, a declarat Adrian Ionescu, purtător de cuvînt Ahiepiscopia Buzăului şi Vrancei.

Scandal vechi

La Cîndeşti, scandalul din jurul cimitirului e vechi de ani buni. Terenul a fost concesionat de Primărie Bisericii, dar vechiul proprietar l-a recîştigat în instanţă. Omul vrea acum şi strămutarea mormintelor, dar Primăria din localitate trebuie să găsească teren pentru un nou cimitir.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here