Seceta prelungită afectează serios agricultura. Pentru că nu a plouat, fermierii buzoieni au solicitat Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare să continue livrare apei pentru irigaţii în luna octombrie şi este posibil ca măsura să se menţină şi la începutul lui noiembrie.

Chiar dacă a fost o lună de toamnă când în alţi ani apa de pe canalele de irigaţii era scoasă, în 2018, fermierii au solicitat prelungirea contractelor pentru a-şi putea uda culturile şi a le asigura o dezvoltare corespunzătoare.

„Din cauza acestei toamne secetoase fermierii au avut nevoie de apă drept pentru care a trebuit să asigurăm din Canalul Vest apă pentru fermierii care au solicitat acest lucru. Mai mulţi fermieri ne-au solicitat asta si am încheiat mai multe acte adiţionale pentru că în mod normal am avut contract de a asigura apa până la 1 octombrie, contracte care au fost prelungite si pentru luna aceasta”, a declarat Gheorghe Mihalache, director adjunct al ANIF Buzău.

Culturile care au avut nevoie de irigaţii în luna octombrie au fost cele de rapiţă şi grâu a căror răsărire trebuia asigurată până la sosirea iernii iar acest lucru nu ar fi fost posibil fără un aport de apă considerabil în sol.

ANIF Buzău şi-a propus să reabiliteze Canalul Vest care asigură apa pentru irigaţii pe o bună parte din terenurile de pe raza judeţului şi chiar a demarat procedurile de achiziţii pentru lucrarea care urma să fie făcută însă planurile au fost date peste cap de solicitarea fermierilor care în lipsa ploilor s-au văzut nevoiţi să îşi irige culturile aproape ca într-o lună de vară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here