Greu de crezut că seceta din acest an mai poate avea şi efecte pozitive. La cultura de viţă de vie, canicula cumulată cu lipsa precipitaţiilor au făcut ca în boabele de struguri să se strângă mai multe zaharuri ceea ce înseamnă spun specialiştii, vin mai puţin dar mai de calitate. În podgoria staţiunii de cercetare Pietroasele cultura de viţă a suferit mult anul acesta. După o iarnă care părea că nu se mai termină,  cu zăpezi mari şi viscol, a venit vara cu secetă, grindină şi multe grade în termometre. Acum cercetătorii sunt în plină acţiune: recoltează săptămânal probe, pe parcele şi soiuri. Analiza de laborator trebuie să arate momentul optim pentru cules. Mai exact mustul este controlat într-un refractometru pentru a se verifica conţinutul de zaharuri. Simultan, chimiştii controlează şi aciditatea iar cei doi parametri indică startul culesului. Una dintre probele prelevate la soiul Tămâioasă românească avea o concentraţie în zaharuri de 224,8 ceea ce este peste nivelul mediu recomandat. Chimistul laboratorul staţiunii, ing Angela Pucas ne explică de ce chiar dacă este atât de mare concentraţia de zaharuri nu e un motiv de bucurie. ” Concentraţia asta mare ne arată nouă că ciorchinele a acumulat zahăr pentru că pe butuc erau prea puţini ciorchini, iar asta nu e bine, Chiar dacă e dulce va fi foarte puţin şi atunci de unde profit” . Cercetătorii spun că lucrările făcute în primăvară prin tăieri de compensare şi ulterior ploile din aprilie şi mai , au ajutat via să treacă peste disconfortul cauzat de viscol şi ger. Culturile s-au dezvoltat normal până la începutul lunii iunie când s-a instalat seceta. O parte însemnată dintre struguri s-a uscat în   vreme ce  alţii care au rezistat au adunat dulceaţă multă. Dragoş Matei, oenolog la Staţiunea de Cercetare Pietroasele spune că : ” seceta a jutat la cicatrizarea boabelor lovite de grindină, temperaturile foarte mari au împiedicat formarea mucegaiului iar ciorchinele este destul de puţin afectat. Din păcate şi grindina din 2011 îşi face încă simţite efectele, asta pentru că a atacat atât de tare pe anumite zone încât doi ani la rând cultura nu mai rodeşte normal.” Este un an bun, mai spun specialiştii, în special pentru Tămâioasa Românească un soi de vin dulce care a adus în 1986 medalia de aur pentru ţara noastră. Podgoriile din Pietroasele primesc, datorită expunerii , soare, cât e ziua de lungă iar solul calcaros le ajută să supravieţuiască perioadelor fără precipitaţii. Culesul va începe, după cum arată examenele de laborator, undeva în prima decadă a lunii septembrie.