Ministerul Mediului şi Schimbărilor climatice organizează, astăzi, în comuna Balta Albă, Seminarul pentru formare de formatori – educaţie ecologică. Seminarul este un eveniment derulat în cadrul Campaniei de sensibilizare şi conştientizare a Proiectului “Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi” și are loc la Centrul de zi al comunei Balta Albă,  începând  cu ora 12.00. Ministerul Mediului şi Schim­bărilor Climatice a organizat ieri, în comuna Verneşti, un seminar pe aceeași temă.

 

Obiectivul principal este acela de a crea un grup de promotori locali care să sensibilizeze opinia publică şi tânăra generaţie cu privire la problemele de sănătate din mediul rural generate de poluarea din surse agricole si menajere, cu accent puternic pe calitatea apei, sanitație, comportament igienic și facilități sanitare, practici agricole prietenoase cu mediul. Prin aceste acțiuni se dorește îmbunătățirea practicilor și comportamentelor individuale, de familie și instituționale în zonele rurale din România (în special în comunele desemnate ca zone vulnerabile la poluarea cu nitrați), în ceea ce privește sanitația, igiena și managementul gunoiului de grajd. Proiectul Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi” are ca scop reducerea poluării apei şi solului cu nutrienţi prin investiţii pentru depozitarea gunoiului de grajd şi informarea publicului pentru păstrarea surselor de apă curate. Investitiţiile se derulează în 69 de localităţi din zone vulnerabile la poluarea cu nutrienţi. Campania de promovare a Proiectului urmăreşte conştientizarea oamenilor la riscul poluării cu nitraţi şi responsabilizarea acestora pentru depozitarea deşeurilor animale. În rândul ţărilor membre ale Uniunii Europene, România are cele mai mari probleme legate de poluarea apelor şi a solurilor cu nitriţi şi nitraţi. Prin gestionarea haotică a gunoiului de grajd se ajunge la poluarea apelor şi a solului.Este afectată sănătatea oamenilor, uneori se ajunge chiar la tragedii în rândul nou născuţilor, cea mai sensibilă categorie de populaţie. Potrivit normelor în vigoare, din cauza potenţialului nociv pe care îl reprezintă, nitraţii au fost incluşi în categoria substanţelor toxice din apa potabilă. Limita sanitară maximă admisă pentru nitraţi în apa potabilă este de 50 mg/litru, la fel ca în Uniunea Europeană.

 

Comuna Verneşti, alături de Balta Albă, se numără printre cele 69 de localităţi unde este implementat programul Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi”. Până în prezent, în cadrul acestei campanii, în comuna Balta Albă a fost implementat proiectul „Platforme de depozitare şi gospodărire a gunoiului de grajd şi a deşeurilor menajere”, în ­valoare de 924.618 de euro. În comuna Verneşti, în cadrul aceleiaşi campanii, a fost implementat un proiect în valoare de 6.338 de euro pentru plantarea de perdele forestiere de protecţie, proiectul fiind finalizat parţial. Tot la Verneşti a mai fost implementat un proiect, „Platforme de depozitare şi gospodărire a gunoiului de grajd şi a deşeurilor menajere”, în ­valoare de 390.416 de euro la care se adaugă încă 9.700 de euro pentru europubele.

 

Proiectul este finanţat de un Împrumut de Investiţii Specific (SIL) în sumă de 50 milioane de euro, completat de un grant GEF de 5,5 milioane de dolari, la care se adaugă fonduri locale de cofinanţare. Perioada de implementare a proiectului este de cinci ani, şi anume 2008-2013.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here