Credincioșii îl sărbătoresc sâmbătă, 30 noiembrie, pe Sfântul Andrei, ocrotitorul românilor. Tradiția spune că data de 30 noiembrie este potrivită pentru ritualuri de vindecare a bolilor, dezlegare a farmecelor, blestemelor și atragerea norocului în căsnicie. Sfântul Andrei este cunoscut pentru faptul că a propovăduit creștinismul în Dobrogea, Macedonia, Tracia și Țarigrad. Apostolul a botezat greci şi geto-daci din aceste teritorii şi a hirotonit primii episcopi şi preoţi, asemenea Apostolului Pavel.

Potrivit credințelor populare, sărbătoarea bisericească a Sfântului Andrei ținea doar până la prânzul zilei de 30 noiembrie, după apoi se putea lucra. Astfel, nu era voie să se muncească întreaga zi, iar aceea care încălcau această poruncă riscau să se îmbolnăvească, să aibă amețeli, să îi doară capul, să se înece, să fie arși cu apă fiarta, să fie bântuiți de strigoi, să aiba coșmaruri, să fie atacați pe drum de animale ori să le mănânce lupii vitele.

De Sfântul Andrei se goleşte cenuşa din sobe, iar oalele şi cănile sunt întoarse cu gura în jos, toate astea se întâmplă ca spiritele rele să nu pătrundă în case. Tot de Sfântul Andrei, în anumite zone din Bărăgan, fecioarele fac turtă din făină de grâu, cu apă şi multă sare, şi se spune că acel flăcău ce îi aduce fetei noaptea apă în vis, pentru a-și potoli setea, acela o va lua de nevastă. De Sfantul Andrei, conform tradiției, românilor care țin post negru li se împlinesc dorințele legate de însănătoșire sau căsătorie.

Rugăciune de Sfântul Andrei
„Doamne Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis şi s-a făcut făptura, nu întoarce dumnezeiasca Ta faţă de la noi cei păcătoşi, ca să nu vină asupră-ne mânia cea groaznică şi înfricoşătoare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre pe care în toată ziua, cu nesocotinţă, în chip nenumărat le săvârşim.
Noi suntem păcătoşi şi pătimaşi, netrebnici şi plini de răutate, iar Tu eşti izvorul vieţii şi al milostivirii; nu ne lăsa, Doamne; nu trece rugăciunea noastră, a păcătoşilor, nici nu răsplăti nouă după nelegiuirile noastre, ci, pentru că nu suntem vrednici a câştiga prin sârguinţa cea de toate zilele milostivirea Ta, dăruieşte-ne-o Tu, Doamne, ca un preamilostiv.
Pentru rugăciunile Apostolului Tău Andrei, dăruieşte-ne nouă sănătate şi viaţă ferită de toată răutatea. Pentru pomenirea lui cea de azi ne întăreşte cu darul Tău cel stăpânitor, ca din adâncul inimilor noastre, cu bucurie să lăudăm prăznuirea lui şi să slăvim preasfânt numele Tău, în vecii vecilor. Amin”, este rugăciunea ce trebuie rostită de Sfântul Andrei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here