Inscrierile bisericesti, spun ca Andrei este denumit „Cel intai chemat” care s-a alaturat Mantuitorului, dupa ce l-a parasit pe Ioan Botezatorul. Sfantul Andrei este unul dintre cei 12 apostoli ai lui Iisus, care a adus si a promovat invataturile Mantuitorului si este considerat „Ocrotitorul Romaniei” sau „Patronul spiritual al romanilor”.
Legendele spun ca in ajunul Sfantului Andrei bariera dintre cer si pamant se ridica si spiritele negre bantuie locurile pamantesti. Unele obiceiuri nu sunt de natura religioasa, dar au la baza sute de ani in care au fost transmise din generatie in generatie.
Traditii de Sfantul Andrei
In noaptea de 29 spre 30 noiembrie, oamenii dau cu usturoi pe fereastra pentru a se proteja de spiritele rele, femeile intorc oalele si canile cu gura in jos sau scot din soba cenusa calda pentru ca strigoii sa nu se adaposteasca la caldura.
In noaptea de Sfantul Andrei fetele nemaritate isi puneau busuioc sfintit sub perna pentru a-si visa ursitul. Metoda cu vergheta este cunoscuta inca din batrani , intr-un pahar cu apa neinceputa se arunca o vergheta sfintita de preot in mijlocul careia apare chipul ursitului.
In Moldova o alta traditie spune ca fetele de maritat trebuie sa stea singure la miezul noptii, langa gura sobei pentru a-si vedea sortitul, la care fata va intoarce ulcica de lut , noua cu gura in jos. Pe dosul ulcelei , trebuie lasate sa palpaie 3 bucati de carbuni, in timp ce tanara rosteste un descantec pentru a trezi o atractie pentru cel iubit.
In Oltenia, copiii taiau crengute de meri, peri pentru a le ingrijii pana la Sfantul Vasile. Daca crengutele erau bogate in muguri si flori, acestea vesteau un an bun si roditor. In aceasta zi se pune la incoltit grau, pentru intreaga familie. Cel al carui grau este frumos si inalt se spune ca va avea un an bun, cu bani si sanatate.
Daca in noaptea de Sfantul Andrei este senin si cald, atunci vom avea o iarna blanda, daca este ger, vom avea o iarna grea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here