Una dintre lucrările emblematice ale Taberei de Sculptură în aer liber de la Măgura a fost distrusă, zilele trecute, după ce un copac doborât de vânt s-a prăbuşit peste ea. Este vorba despre lucrarea intitulată ”Doamna Neaga”, înaltă de aproape trei metri, realizată de sculptorul Gheorghe Coman în anul 1973, la cea de a treia ediţie a Taberei.

”Statuia care este amplasată pe drumul către Cetăţuia a fost dedicată de Gheorghe Coman Doamnei Neaga, soţia lui Mihnea Turcitul, o personalitate istorică reprezentativă pentru Buzău. Ea ar fi construit aici cetăţuia Bradu din localitatea Haleş, Cheia, de pe valea pârâului Tisău şi Buda, aproape de Lapoş. Tot ea a finanţat construirea Bisericii Sf. Îngeri din Buzău, strada dinspre piaţă având cândva numele ei”, a declarat Valeriu Şuşnea, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din Buzău.
Lucrarea va necesita o restaurare serioasă, spune Valeriu Şuşnea: restaurarea trebuie făcută de sculptori profesionişti, unele părţi ale lucrării ar trebui reconstruite, fiind ciobite sau fisurate iar ştuţurile din interiorul statuii, care asigură îmbinarea părţilor trebuie înlocuite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here