În ultimele luni, zeci de hectare din judeţul Buzău au fost vândute către străini. Padina, Pogoanele şi Râmnicu Sărat sunt zonele unde s-au vândut cel mai mult teren către firme româneşti cu capital străin, dar şi către alţi unor fermieri. Specialiştii din agricultură sunt îngrijoraţi de amploarea fenomenului, dar şi de faptul că terenurile sunt vândute la preţuri mici.

Preţul unui hectar de teren în judeţul Buzău este, în medie, de aproximativ 2.000 de euro, mult mai ieftin decât în alte ţări ale Uniunii Europene. În judeţul Buzău, un singur fermier român deţine 7.500 de hectare, iar alte suprafeţe importante de terenuri sunt în proprietatea unor italieni şi germani.

În ţară, multe terenuri sunt deţinute, pe lângă italieni şi germani, de libanezi, austrieci, bănci, dar şi companii de asigurări cu capital străin. Potrivit unui proiect de lege aflat în dezbatere publică, terenurile cumpărate mai pot fi revândute doar după 10 ani. Intenţia declarată a acestei propuneri legislative este de a preveni specula.

În ultimii ani, în România, străinii au cumpărat foarte mult teren agricol, ceea ce a creat îngrijorare la nivelul Comisiei Europene, care a comandat un studiu în acest sens unui institut de cercetare olandez. Investitorii străini deţin, în prezent, peste 40%, respectiv 5,3 milioane hectare din suprafaţă agricolă totală a României.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here