Mare sărbătoare pentru creștini pe 29 august, cunoscută sub numele de Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul. În această zi, este cruce roșie în calendarul creștin ortodox. Sfântul Ioan Botezătorul a fost fiul Elisabetei și al lui Zaharie și este cunoscut drept „Inaintemergătorul”. El este cel care a anunțat venirea lui Iisus Hristos, Mântuitorul lumii. Ioan Botezătorul un Sfânt extrem de iubit și apreciat în religia creștin-ortodoxă și are închinate mai multe zile de sărbătoare pe tot parcursul anului. Cea de pe 29 august este cea mai mare dintre toate. Tăierea capului Sf Ioan Botezatorul este ultima mare sărbătoare din anul bisericesc, care se încheie pe 31 august.
Cu siguranță toată lumea știe că în ziua aceasta nu se lucrează, nu se spală și nu se fac munci ale câmpului. totuși, există și multe alte tradiții și obiceiuri mai puțin știute. Acestea se țin cu sfințenie de bătrâni, însă odată cu trecea timpului au încetat să mai fie transmise din generație în generație. Astfel tot mai puține persoane ajung să le cunoască și să le respecte în continuare.
Unul dintre cele mai vechi obiceiuri neștiute este acela de a duce la biserică, spre sfințire, mere, pere, castraveți și struguri. Aceste fructe se împart celor flămânzi și săraci, copiilor și bătrânilor. Fructele se împart în amintirea sufletelor plecate dintre cei vii și nu numai. Pachete cu struguri și pâine caldă se împart și pentru bunăstarea familiei, pentru liniște în casă și pentru spor la toate activitățile pe care le întreprindem.

Poate toată lumea știe că este bine să postești în această zi, însă puâini sunt cei care știu că este ideal să ținem post negru și să consumăm doar o turtă de mălai sau grâu. Acest obicei se ține în special pentru sănătate și iertarea păcatelor. Încă din seara de dinaintea sărbătorii nu se mai consumă nimic, decât apă, până ziua de după Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul.Este absolut interzis în această zi de mare sărbătoare să consumi vin roșu, pentru că această băutură reprezintă sângele Sfântului Ioan, dar și al Mântuitorului Iisus care suferă în această zi tragică pentru cel care i-a prevestit venirea în lume. Și varza este interzisă pentru consum, doarece pe această legumă s-ar fi tăiat capul sfântului. Nici fructele rotunde nu sunt permise azi deoarece simbolizează forma capului care a fost tăiat.

Nu se taie cu cuțitul, tot din respect pentru marea sărbătoare a creștinilor, așa că poți găsi prin casă alte unele cu care împarți în două fructele sau legumele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here