metoda de inselaciune accidentul sa extins 01

Poliţiştii trag din nou un semnal de alarmă şi îi atenţionează pe buzoieni să nu mai cadă în plasa escrocilor care folosesc metoda „eveniment rutier” . Înainte de a trimite sau a da cuiva bani sau alte bunuri de valoare, trebuie să verifice cu atenţie dacă cei cu care discută au într-adevăr calitatea sub care se recomandă.  În perioada octombrie 2012 – mai 2013, la nivelul judeţului Buzău au fost înregistrate 49 de dosare penale pentru comiterea infracţiunii de înşelăciune prin metoda „eveniment rutier”. Valoarea totală a prejudiciului cauzat celor care au căzut în plasa escrocilor cu acest mod de operare este de aproximativ 145.000 de lei. Metoda folosită de infractori este una cu un deosebit impact emoţional asupra victimelor. Victima, de regulă cu vârsta între 50 şi 80 de ani, primeşte un telefon de la o persoană care o anunţă că fiul/nepotul său a provocat un accident grav de circulaţie şi se află la sediul poliţiei, iar pentru a scăpa are nevoie urgentă de o sumă mare de bani. Apelantul „sfătuieşte” victima să meargă la bancă şi să depună banii, iar după îndeplinirea formalităţilor să-l contacteze telefonic pentru a-i comunica numărul de cont. Victimele îşi dau seama că au fost înşelate abia în momentul în care sunt sunate sau se hotărăsc să-şi sune fiii/nepoţii pentru a-i întreba ce li s-a întâmplat. În urma activităţilor de investigare şi cercetare desfăşurate de poliţiştii din cadrul IPJ Buzău până în prezent, s-a reuşit identificarea suspecţilor în peste 20 dintre dosarele penale  înregistrate. 

Spre exemplu, luna trecută, o buzoiancă în vârstă de 50 de ani a sesizat poliţia prin S.N.U.A.U. 112” că a fost înşelată cu aproximativ 6000 de euro. Din primele cercetări efectuate de poliţişti a rezultat că în aceeaşi zi, în jurul orei 14.00, în timp ce se afla la domiciliu, a fost sunată pe telefonul fix de un bărbat care, plângând, s-a recomandat drept fiul ei şi i-a spus că a fost implicat într-un accident rutier soldat cu o victimă şi pagube materiale. În cadrul discuţiei, aşa-zisul fiu i-a solicitat suma de 6.000 de euro pentru a plăti pagubele şi onorariul avocatului. După ce a vorbit cu „fiul”, buzoianca a discutat la telefon cu un alt bărbat, care a spus că este avocatul fiului ei şi se numeşte Andrei. Femeia i-a spus necunoscutului de la celălalt capăt al firului că va lua primul avion şi va merge în Anglia la fiul său, însă presupusul avocat i-a precizat că nu este necesar, întrucât a luat el legătura cu Consulatul din Bucureşti, ea trebuind doar să trimită banii printr-o firmă specializată. Fără să stea pe gânduri, buzoianca a trimis 2.800 de euro pe numele indicat de necunoscut, după care acesta i-a cerut, tot telefonic, să trimită şi diferenţa. Femeia a mers la agenţia unei unităţi bancare din municipiul Buzău, de unde a scos 3.000 de euro, pe care i-a trimis în aceleaşi condiţii, cu toate că înainte de a efectua tranzacţia, casiera de la bancă a avertizat-o că ar putea fi o înşelăciune şi a sfătuit-o să mai aştepte până a doua zi. După puţin timp, buzoianca în vârstă de 50 de ani a fost din nou sunată şi i s-a cerut suma de 10.000 de lei pentru plata telefoanelor date şi pentru onorariul avocatului. Abia în acel moment, a luat legătura telefonic cu fiul său aflat în Londra şi a realizat că a fost înşelată.

În aceeaşi zi, un buzoian în vârstă de 55 de ani a fost mai vigilent şi nu a dat curs aceluiaşi gen de mesaj primit pe telefonul fix de la aşa-zisul fiu. Acestuia i-a fost cerută suma de 15.000 de lei, însă înainte de a se conforma instrucţiunilor, soţia buzoianului şi-a sunat fiul şi şi-au dat astfel seama că apelantul nu era decât un escroc. În ambele situaţii, poliţiştii continuă activităţile în vederea identificării autorilor.

Pentru a nu mai deveni victime ale escrocilor, poliţiştii reamintesc buzoienilor să verifice cu atenţie dacă cei care îi contactează au într-adevăr calitatea sub care se recomandă. Un simplu apel telefonic efectuat înainte de a da curs indicaţiilor necunoscuţilor care îi sună, îi poate salva de la o pagubă deosebit de importantă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here